10 dolog, amit tudnod kell, ha jó előadó akarsz lenni 10 dolog, amit tudnod kell, ha jó előadó akarsz lenni

A prezentáció szó hallatán eszünkbe juthatnak azok a hosszú mondatokkal tűzdelt, meglehetősen egyhangú monológok, amelyekben nincs túl sok kreativitás és az olyan profi szintű élményszámba menő produkciók is mint például a TED előadások.

Ha Te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor prezentálnod kellett egy jó ötletedet, vagy kutatásodat, azonban úgy érezted mindeközben, hogy valami hiányzik ahhoz, hogy teljes legyen a kép, most segítünk. Jelen cikkünkben pontról pontra megmutatjuk, hogy hogyan jutsz el egy jó ötlettől a tökéletes kivitelezésig, amelyre minden hallgatód garantáltan felfigyel majd.

1. Találd meg, hogy mi a fontos számodra!

A prezentációk talán elsőre egyértelműnek tűnő kiindulópontja a felkészülés. Ez alapozza meg az egész előadás sikerességét. Fontos szem előtt tartani, hogy a mondanivalód egyetlen tételmondatban összefoglalható legyen, ehhez keress különböző érveket, amelyek alátámasztják feltevésedet. Természetesen nem kell minden egyes idézetet állandóan fejben tartanod, ehhez kitűnő lehet néhány post-it, vagy számodra kényelmes jelölőcímke is.

2. Készíts ötlettérképet!

Ha készen állsz az ötletek összegyűjtésével, itt az idő, hogy rendszerezd őket. Ne az előadásod eszközébe (prezi, ppt, stb.) próbáld meg belesűríteni az összes mondanivalódat, hiszen az agyunk sem egy lineáris diasorként működik. Elsőként találd meg az egyes témák közötti kapcsolódási pontokat és ezeket rendezed egy összefüggő rendszerbe. Ez lehet akár egy mindmap (elmetérkép), rajzos magyarázat, vagy bármilyen táblázat, amelyben Te a legkényelmesebben tudsz gondolkodni. A különböző színes filcek, matricák segítségedre lehetnek, hogy még átláthatóbbá tedd ötleteidet.

3. Készíts handoutot!

A jó előadáshoz a magabiztos kiállás és az érdekfeszítő téma természetesen elengedhetetlen, azonban ahogy tudjuk, már az ókori görögök szerint is a közönség jóindulatának elnyerése volt az előadás kezdetének legfontosabb pontja. Ha hallgatóid érzik, hogy prezentációdat megfelelő készület előzte meg és fontos neked, hogy ők a lehető legtöbb információ birtokában legyenek, a figyelmük sokkal kevésbé fog lankadni. A handout erre tökéletes megoldás lehet. Egy igényesen elkészített kivonat kinyomtatott képekkel, adatokkal, a legfontosabb információkkal, vagy hosszú előadás esetén akár prezentációd átfogó tartalmával, segíthet közönségednek eligazodni. Ez akár az előadás végi kérdéseknél is segítheti őket és prezentációd is sokkal könnyebben megjegyezhetővé válik, ha ilyen kézzelfogható take-home-message-et kapnak hallgatóid.

4. Használd ki a személyesség erejét!

Ez a pont akkor lehet fontos, ha konferencián adsz elő, vagy például tanárként, újdonsült osztályodat szeretnéd megismerni. A névjegykártyák segíthetik hallgatóidat, hogy bátrabban tegyék fel kérdéseiket, illetve ha szeretnéd bevonni őket kérdésekkel, proaktív ötletekkel, rendkívül összeszedettnek fogsz tűnni, ha a közönség tagjait nevük szerint szólítod.

5. Aktivizáld közönséged!

Köztudott tény, hogy hosszabb előadások esetén a közönség figyelmi görbéje az idő előrehaladtával exponenciálisan csökken, míg az előadás végére ismét elkezd emelkedni. A rutinosabb szónokok ezt az időszakot interaktív kérdésekre, vagy valamilyen humorosabb, könnyebben feldolgozható anekdota beemelésére szánják. Ha előadásod tematikájába beilleszthető, ilyenkor kitalálhatsz valamilyen közös játékot, az addig elhangzottakra épülve. Ehhez nagy segítség lehet egy parafatábla, amelyre a közönséged tagjai felírhatják ötleteiket, vagy a feladathoz kapcsolódó válaszaikat. Ezzel a közönségbevonással ráadásul az elkötelezettségüket is növelheted az előadás iránt, így a maradék időben biztosan jobban fognak majd figyelni, hiszen ők is érdekeltekké válnak a témában.

6. Biztosítsd be előadásod!

Előadástechnikai körökben szinte közhelynek számít, hogy az elkészült prezentációnkat nem elegendő egy példányban magunknál tartani. Rutinos előadók általában 3-4 különböző formában is biztosítják a diasort, így biztosan nem éri őket meglepetés, ha valamelyik eszköz nem működik. Érdemes online és offline felületeken, többféle fájlformátumként is elmenteni a dokumentumot, ezért fontos, hogy legyen nálad egy pendrive is, ha esetleg nincs internetkapcsolat az előadás közben.

7. Legyen jól látható prezentációd!

Az érdekfeszítő előadás egyik legfontosabb pontja, hogy prezentációd vizuálisan igényes és jól látható legyen. Ehhez elengedhetetlen egy jó projektor használata, azonban még a diasor készítése közben is ügyelj arra, hogy akár 10 méteres távolságból is el tudd olvasni laptopod kijelzőjén a feliratot! Ez a helyzet modellezi egy nagyobb előadóteremben, a hátsó padokból látható képet. Fontos, hogy figyelemfelkeltő, de ne túlságosan harsány színeket és szemléltető ábrákat használj és a betűméret minimum 18-as legyen. Ha ismeretlen terepen adsz elő, egy fekete-fehér színpárosítással nem lőhetsz mellé, ha bizonytalan vagy, inkább ne kísérletezz extrémebb árnyalatokkal.

8. Legyen hallható minden!

Az online elkészíthető prezentációk egyik nagy előnye az, hogy szemléltető ábraként már nem csak állóképeket és grafikákat használhatsz, hanem mozgóképeket is. Ehhez azonban szintén nagyon fontos a technikai felszereltség. A laptopok és számítógépek hangja sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy hallhatók legyenek egy teljes teremnyi ember számára. Fontos, hogy ha videót szeretnél lejátszani, akkor álljon rendelkezésre megfelelő hangfal, vagy nagyobb közönség esetén mikrofon, amin tisztán és érthetően lehet hallani a szöveget vagy zenét.

9. Vezesd a közönség figyelmét!

A prezentáció legfontosabb eszköze természetesen Te magad vagy, a diasor jó esetben csak kiegészítő tartalom. Azonban ha olyan témáról adsz elő, amelyben fontos szerepet játszanak a számok és az adatok, fontos hogy vizuálisan is kiemeld ezeket. A lényeges időszakokat és eredményeket nyugodtan állítsd nagyobb betűméretre, sőt, akár eltérő színeket, vagy tortadiagramokat is használhatsz a könnyebb érthetőség érdekében. Azért pedig, hogy az információhalmaz között magabiztosan tudj navigálni, válassz egy lézerpointert, aminek segítségével Te magad és közönséged is könnyebben tudod követni majd az előadás menetét.

10. Győzd le a lámpalázad!

Az előadás legfontosabb része pedig a magabiztos kiállás, amelyet természetesen a felkészültség és a nyugalom alapozhat meg. Ha még nem vagy rutinos előadó, akkor ne ijedj meg, ha hirtelen lámpalázat tapasztalsz magadon, amikor ki kell állnod közönséged elé, vagy nem sikerülnek elsőre az eltervezett ötleteid. Fontos, hogy a prezentációt elgyakorold és jól ismerd. Emellett sokat segít, ha mindig van kéznél egy pohár víz, vagy ha az előadásod előtt légzőgyakorlatokat végzel (az alábbi példában egy kitűnő stresszoldó gyakorlatot sajátíthatsz el), hogy így is megnyugtasd magad.

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek
Office Depot

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 2 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') AND
 (i1.id IS NOT NULL OR i2.id IS NOT NULL) AND
 c.id <> '713993'
GROUP BY' at line 27

Stack trace:
at /srv/www/globalplaza.hu/gothic/db/pdo.php:44
0# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/db/pdo.php:44: PDOStatement->execute()
1# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:1080: GtcPDO->smartQuery("(SELECT c.id, c.name, c.lead, c.mode, c.ts_display, c.ts_create,
 i1.id AS id_img_old, i1.medium_ext AS old_img_ext, i1.res_name AS old_img_res_name,
 i2.id AS id_img_box, i2.small_ext AS box_img_ext, i2.res_name AS box_img_res_name
FROM gp3_content c
INNER JOIN gp3_j_menu_content jmc ON jmc.id_content = c.id
LEFT OUTER JOIN gp3_image i1 ON i1.id ... )
ORDER BY ts_display DESC, ts_create DESC
LIMIT 3", array(3))
2# /srv/www/globalplaza.hu/ctempl/article.jarl.php:508: GtcQueryIterator->start()
3# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:538: include("/srv/www/globalplaza.hu/ctempl/article.jarl.php")
4# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:800: Template->_render()
5# /srv/www/globalplaza.hu/ctempl/frame.jarl.php:515: CachedFilteredTemplate->render(Object(SiteFrameTemplate))
6# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:538: include("/srv/www/globalplaza.hu/ctempl/frame.jarl.php")
7# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:800: Template->_render()
8# /srv/www/globalplaza.hu/modules/frame.php:324: CachedFilteredTemplate->render()
9# /srv/www/globalplaza.hu/article.php:195: SiteFrame("Article")