10 meglepő karácsonyi tény, amit még nem tudtál 10 meglepő karácsonyi tény, amit még nem tudtál

 

Úgy gondolod mindent tudsz a kedvenc ünnepedről? Íme 10 tény a karácsony történelméből, amelyek között biztosan van olyan, amin el fogsz csodálkozni.

1. Az első karácsonyt Nagy-Britanniában, Yorkban tartották, időszámításunk után 521-ben. 

2. A karácsonyfa hagyományát sokan pogány tradíciókra vezetik vissza, azonban az első, általunk is ismert kidekorált fenyőre való utalás egy német röpiratban jelent meg 1570-ben.

3. Az angolszász országokban a Christmas helyett gyakran X-mas rövidítést használnak, amely meglehetősen modern kori divatnak tűnik, azonban ez a szokás jóval régebbi hagyományokra vezethető vissza. Ugyanis a görög “chi” betű ábrázolást szintén X-szel jelölik, amely Krisztus nevének rövidítése volt.

4. 1914 karácsonyán az Első világháború idején a német és angol hadsereg fegyverszünetet tartott a csatatéren. Kidekorálták a lövészárkokat, ajándékokat készítettek és közös focimeccset tartottak.

5. Közismert tény, hogy a Mikulás karaktere Szent Miklós püspök alakját idézi meg, azonban azt csak kevesen tudják, hogy a korai ábrázolásokon kevésbé a kedélyes, jóindulatú, kerekded nagypapaként ábrázolták, hanem zord, fegyelmező alakként.

6. Az évről évre korábban érkező karácsony előtti bevásárlási lázat szintén modern kori jelenségnek tudjuk be, azonban ez is régebbi hagyományokra vezethető vissza. Az amerikai hadseregben dolgozók rokonai az első világháború idején jóval korábban kellett hogy feladják karácsonyi levélküldeményeiket a tengerentúlon állomásozó katonáknak. Így alakult ki a gyakran már őszi hónapokban is elkezdődő karácsonyi bevásárlási láz és karácsonyi dekorációk hagyománya.

7. A világ legmagasabb karácsonyfája több mint 67 méter magas volt, a washingtoni bevásárlóközpontban állították fel 1950-ben.

8. Néhány állatkert állateledelként elfogadja a kidobásra váró karácsonyfákat. A tűlevelek C-vitamin tartalma egyébként igen magas, bizonyos állatok számára pedig igazi csemegének számít.

9. Minden idők legmagasabb bevételét hozó karácsonyi filmje a 2000-es A Grincs című film, amely 175 millió dolláros rekorddal vezeti a listát.

10. A legnépszerűbb karácsonyi dal pedig nem túl meglepő módon Mariah Carey “All I Want for Christmas Is You” című száma.

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Cikk rovatoldalak Akciók & Hírek

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.