Alcor Wizard set-top box teszt

Az Alcor legújabb, Wizard fantázianévre hallgató okos settop-boxát teszteltük. Nézd meg, hogyan csinálhatsz okos-televíziót a tévédből!

Az Alcor Wizard többet tud, mint az átlagos set-top box: számos alkalmazás gondoskodik a különleges felhasználói élményről. Persze foghatunk minden csatornát vele, amit az előfizetésünk megenged, de az az érdekes, hogy emellett még mire képes. 

Az Alcor Wizard Androidot futtat, így rengeteg okostelefonra vagy tabletre tervezett eszköz elfut rajta. Már gyári állapotában el van látva olyan online alkalmazásokkal, mint a Firefox böngésző, Skype, YouTube és Facebook alkalmazás - plusz az Angry Birds - de a Google Play Store-ból szabadon letölthetünk még. Így akár nagyképernyőn nézhetjük beszélgetőtársunkat egy Skype videóhívás közben, böngészhetjük az internetet vagy nézhetjük a szociális hálót.  Jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan irányítható az eszköz.

Kapunk a Wizardhoz egy távirányítót, aminek négy iránygombjával, ‘OK’, ‘Exit’ és ‘HOME’ gombjaival navigálhatunk, mint egy okostelefonon. Csakhogy érintőképernyő híjján ez egy kicsit nehézkes. Szerencsére a doboz hátulján 4 USB csatlakozó is van, amin keresztül egérrel és billentyűzettel is irányítható. Kérdés, hogy ez mennyire kényelmes, ha az ember nem 1 méterre a képernyőtől kíván ülni. 

Az irányítást illetően a legnagyobb extra, hogy a Wizardot használó tévén okostelefonról és tabletről is lehet navigálni! Ehhez nem kell mást tenni, csak letölteni egy apró alkalmazást, és csatlakozni ahhoz a hálózathoz, amin a TV van, és a készülék máris egérként, vagy billentyűzetként működik. De megnézhetjük telefonról a TV műsort is, anélkül, hogy megzavarnánk az adást. 

A csatlakozóra nem csak kontrollereket köthetünk: itt csatlakoztatható pendrive vagy külső merevlemez, amiről szintén lejátszhatunk filmeket. Az eszköz minden formátumot ismer, amit az Android 4.0, ráadásul feliratok hozzárendelésére is képes. Ugyanígy külső adathordozóra is menthetjük a felvett műsorokat, amiknek a felvételét amúgy előre be is programozhatjuk. 

A set-top box kifogástalanul teljesít, főleg ahhoz képest, hogy hardvere elmarad egy átlagos okostelefonétól: 1 GHz-es cortex processzor van benne és 1 GB RAM. Belső memóriája 4 Gb, de ennek már gyári állapotban is közel a fele foglalt. Wireless és vezetékes hálozatokra is tud csatlakozni.

Összességében az Alcor Wizard egy nagyon érdekes kis eszköz:  csupa hasznos és izgalmas extrával van felszerelve a tévézés élményén felül. Hogy ezt mennyire tudjuk kihasználni, csak azon múlik, milyen könnyen kezeljük a készüléket.

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?