Canon Pixma G2400 nyomtató teszt Canon Pixma G2400 nyomtató teszt

Teszteltük a Canon Pixma G három modellje közül a középsőt, a G2400-ast. Ez egy multifunkcionális nyomtató (szkenner, fénymásoló és nyomtató egyben), amelyet házilag utántölthető, integrált tintatartályokkal szereltek fel a gazdaságosabb nyomtatás érdekében. Állítólag 6 000 fekete oldalt és 7 000 színes oldalt nyomtathatunk tintacsere nélkül.

Talán ismerős az a jelenet, amikor kinyomtatnál egy színes képet, és a sárga részek már alig kivehetőek a nyomtatóból kifutó lapon, míg a többi szín tökéletesen élénk. Legtöbbünknek ezen a ponton durran el az agya, és nyomdafestéket nem tűrő szitokszavak kíséretében vételez magának újabb festékpatront brutális áron. A Canon Pixma G2400 multifunkcionális nyomtató esetében erről szó sincs. Az átlátszó tintatartályoknak köszönhetően ugyanis nem érhetnek kellemetlen meglepetések, folyamatosan ellenőrizhetjük, melyik festékből mennyi áll még rendelkezésünkre. Sőt, nem kell pénzt kidobnunk az ablakon, hiszen elég csak a kifogyóban lévő színt utántöltenünk.

Gondold végig! Bár a "hagyományos" tintapatronos nyomtatók jóval olcsóbbak, akár 10–20 ezerért is kapsz már egy egyszerűbbet, de a hozzájuk való színes tinta durván 4 000 forintba, a fekete 3 000 forintba kerül (4ml). És meddig bírják? Úgy 160–300 oldalig. Rosszabb esetben tehát nagyjából 7 000 forintot költesz 350 oldalra, míg a Canon Pixma G2400 esetében 4x2 080 forintot, tehát 8 320 forintért teljesen feltöltheted az összes tintatartályt! De ideális esetben rengeteg ideig kitart már az első, a nyomtatóhoz mellékelt 4-es pakk festék is. A szimpla fekete nyomtatás ugyanis 6 000 lapra elegendő, míg a színes nyomtatás akár 7 000 oldal printelését is lehetővé teszi, így nem is az a kérdés, hogy mikor kell legközelebb tintát venni, sokkal inkább az, hogy honnan az ördögből szerzünk ennyi (500-as kiszerelés esetén 14 csomag) papírt? Követted a számokat? Bő ezer forinttal drágább a G2400 feltöltése, ellenben 37-szer tovább kitart a festék! Hoppá!

Canon Pixma G2400 teszt

Persze nem a Canon találta fel a spanyolviaszt. Vannak versenytársai ennek a típusnak is, de a Canon nemcsak lépést tart velük, hanem finomított is a technológián, a design pedig határozottan jobb:

Canon Pixma G2400 teszt

Mire számíthatsz, ha ezt a terméket viszed haza? Nos, a dobozban megtalálod az útmutatókat, az oldalt lévő hungarocell támasztékban pedig a tápkábelt, 4 flakonnyi CMYK-festéket, valamint két tintakazettát, egy színeset és egy feketét. Utóbbi két tartozékot tölti majd fel a négy elülső tartályból a nyomtató.

Canon Pixma G2400 tesztelés

Nézzük a beüzemelést! Az útmutató kellő alapossággal mutatja be, hogyan kell elhelyeznünk a patronokat a nyomtató belsejében, hogyan tölthetjük fel a külső, integrált tartályokat, illetve hogyan üzemelhetjük be a nyomtatót.

Az integrált festéktartályokat gumidugók zárják le, megakadályozva ezzel a beszáradást és megkönnyítve az utántöltést. Utóbbi célt szolgálja a nyomtató felnyitásakor kiakadó támasztókar is (mint egy autó motorháztetőjénél), melynek köszönhetően a felső, scanner rész stabilan megáll, míg mi a tégelyeket töltjük fel. Ezek oldalán csíkozás jelzi a festékszintet.

Canon Pixma G2400 teszt

Amennyiben újratöltés esetén nem áll rendelkezésünkre elegendő hely a tartályban (ilyen eshetőség adódhat, ha idejekorán töltjük újra az adott festéktartályt), a csavaros tetejű flakonban a festék légmentesen elzárható, nem kell attól félnünk, hogy esetleg beszárad.

Mielőtt összekapcsolnánk számítógépünket a nyomtatóval, előbb installáljuk a drivert (támogatás Windowsra és Mac-re)! Ehhez megközelítőleg 10-15 percre lesz szükségünk. A telepítés idejét nagyban befolyásolja az internet sebessége, ugyanis durván 400 MB letöltése szükséges a full installhoz. Maga a folyamat azonban egyszerűbb, mint rosszul kiejteni az Eyjafjallajökull vulkán nevét. Lényegében csak a tovább gombot kell nyomkodnunk, és rövidesen el is érkezünk a nyomtató és a számítógép összekötéséhez. Ezt követően nyomtathatjuk ki a tesztoldalt, ellenőrizve a telepítés sikerességét és a nyomtatás minőségét: a betűk tiszták, nem „szőrösek”, csíkozás vagy egyéb hiba nem merült fel. A G2400-as típus esetében kizárólag USB kábeles csatlakozási lehetőséggel számolhatunk, vezeték nélküli vagy memóriakártyás megoldással nem – ezt csak a nagyobbik modell, a G3400-as tudja.

A G2400 nyomtató sebessége is gyorsnak mondható, egy szöveggel teli oldalt 8 másodperc alatt printel ki, amennyiben hosszabb ideig nem használtuk, mindössze ugyanennyi idő a felébredési ideje is. Percenkénti teljesítménye így bemelegedett állapotban átlagosan 7-8 oldal.

Kipróbáltuk, milyen az alap-, nem megfelelő beállításokkal színes oldalt, képet nyomtatni: teli színes oldal esetén állítgatás nélkül megjelentek az ilyenkor szinte kötelező csíkok a lapon, ezek azonban a megfelelő nyomtatási beállítások kiválasztásával elkerülhetők. Fotó nyomtatása esetén (amihez a telepített szoftverek között találunk egy kiváló képszerkesztő programot is beépített kollázsokkal, miegyébbel) érdemes a szegély nélküli oldalbeállítást, valamint a fotónyomtatást választanunk, hogy az eszköz maximális képességei a 4800 dpi-s nyomtatással kiteljesedhessenek. Így az előbbi kellemetlen, csíkos nyomtatáshoz képest a nyomtatási idő megnő, 40 másodpercről durván 4 és fél percre, ám a végeredmény láttán maximálisan elégedettek leszünk. A színek élénkek, csíkozásnak nyoma sincs, és a lapot egészen a pereméig kitölti a kép. Olyan gyönyörűen élénkek az eprek, mintha csak igaziak lennének:

Canon Pixma G2400 nyomtató teszt

A nyomtatás és a szkennelés zökkenőmentesen, könnyedén megy, sőt, a gép képbeolvasásnál felismeri az oldalszegélyeket, önállóan feltérképezi a kép határait, illetve egyszerűbbé teszi a dokumentumok formátumválasztását (pl. rögtön PDF-ként viszi be).

 

Sokba kerül a gazdaságosság

A Canon Pixma G2400 multifunkcionális nyomtatót 64 990 forintért kínálja az Office Depot – ami nem olcsó, de a fenti számításaink szerint hosszú távon számolva igenis megéri! Fejlettebb társa, a G3400 képes már vezeték nélküli nyomtatásra is más eszközökről, így akár okostelefonról is, ám ennek a tudásnak megvan az ára, ez a nyomtató 81 990 forintba kerül az Office Depotnál.

 

Hátrányok

  1. Elsőre nagyon sokba kerül egy "hagyományos" multifunkciós nyomtatóhoz képest
  2. Nincs hozzá USB kábel mellékelve
  3. Nincs LAN csatlakozója a készüléknek

 

ÉRTÉKELÉS:  4,5 pont

Elmondhatjuk, hogy okos felhasználás esetén egy kifejezetten tiszta képeket nyomtató eszközt tudhatunk a magunkénak, amennyiben a Canon Pixma G2400 mellett döntünk. A kialakítása felhasználóbarát, üzemeltetése nagyon gazdaságos, a tartályok újratöltése egyszerű. Sima szöveg esetén pillanatok alatt elkészül egy teljesen kitöltött oldal, a fotónyomtatás időigényesebb, ugyanakkor az előhívott fotókkal összetéveszthető, tiszta, élénk képeket kapunk.

Mivel kábeles összeköttetéssel működik csak, így azoknak ajánljuk, akik egyetlen számítógépről vezérelve kívánják majd jövőbeli nyomtatójukat használni, továbbá olyan felhasználóknak javasoljuk a G2400 megvásárlását (kortól függetlenül), akik előszeretettel nyomtatnak fotókat, képeket nagy tételben, egyúttal szeretnének fénymásolni, szkennelni is egyetlen eszközről. Persze egy összegben soknak tűnik az ára, de ez az ár maximálisan (mondhatjuk, hogy később 37-szeresen) megtérül a gazdaságos festékadagolásnak köszönhetően.

Ha nincs szükséged a szkennelésre és fénymásolásra, akkor a belépő modellt ajánljuk, a Canon G1400-at, ami most 51 990 Ft az Office Depotban.

 

 

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.