Fonott kosár, nejlonszatyor és a környezetvédelem

Ez egy archívált hír,a cikk érvényessége eddig tartott: 2014-02-18Minden nap tonna számra adják a vásárlóknak a nejlonszatyrokat, majd végül mindegyik kukában végzi. Gazdaságos ez? És mi a helyzet a tudatos környezetvédelemmel? Hol vannak az évszázadokon át jól bevált fonott kosarak és szövet szatyrok? Mennyibe kerülnek és meddig bírják? Utánajártunk!
 KAPCSOLÓDÓ TARTALOM
 Fonott vesszőkosarak - népművészeti oldal
 Tesco zöld táskák, szatyrok

Ingyen szatyor? Jöhet! A vásárlók többsége bele sem gondol, hogy mekkora kárt okoz a nejlonszatyor használata az élővilág és bolygónk számára. A fogyasztói társadalom által megvásárolt javakat valahogy haza kell vinni. A boldogító, vagy szükséglet kielégítő vásárlás utolsó lépése, hogy a vásárlás helyszínéről haza szállítjuk a termékeket. Erre szolgál a reklámszatyor, ami remek marketing eszköz a bolt tulajdonosának, hasznos ideiglenes tároló eszköz a vásárlónak, de kegyetlen méreg a bolygónknak! Belegondolt már abba, hogy 10 év alatt hány szatyrot dob ki egy átlagos vásárló, egy átlagos háztartás?

Hetente 20 szatyor, évente 1040 ami 10 év alatt 10 400 szatyor. Egy szimpla szatyor kb. 5 grammos, így 10 év alatt összesen 52 kg szatyrot dobunk ki. Ez a magyar háztartásokra kivetítve több mint 2 milliárd tonna kidobott műanyag szatyor, ami a szeméttelepeken landol, ahol betemetik a földbe. A szatyrok természetes lebomlási ideje kb. 100 év! Ha legközelebb szatyrot vásárol, jusson az eszébe mihez járul hozzá! Akkor mivel vigye haza a termékeket, zöldségeket, húst?… van megoldás, úgy hívják fonott vagy vesszőkosár!

A vesszőkosár vagy fonott kosár igazi népművészeti termék. A kosárfonás már évszázadok óta jelen van Magyarországon. A vesszőkosár alapanyaga a cserjék családjába tartozó favessző. A vesszőket hántolják, főzik majd kiszárítják, színe aranysárgává válik és kévékbe gyűjtik. A kosárfonók fonás előtt kicsit beáztatják a vesszőket, hogy könnyen hajlíthassák őket. Ez teszi lehetővé, hogy különleges, bonyolult kosarakat fonhassanak, amelyek teherbírása is hatalmas. Egy átlagos fonott kosár ára 2-4 000 forint között mozog.

A fonott kosarak egy kis karbantartással (tisztítás, lakkozás) akár 20-30 évig is tökéletes kondícióban tarthatóak. A fenti számítással ennyi idő alatt 100-150 kilógrammnyi nejlon szatyrot használnánk el, dobnánk ki. Ha tönkremenne a fonott kosár, nem okoz kárt a természetben. A vesszők pár év alatt tökéletesen lebomlanak, sőt szerves összetételük révén még hasznosak is a termőföldnek.

Talán mindenki látott már fonott kosarat. Szépek, teherbírók, környezetbarátok és népiesek. Manapság a retro termékek reneszánszát éljük, így igazán divatba hozhatnánk újra a fonott kosarat. Ha elterjed a hír, hogy újra trendi, még talán a nagy hipermarketek is kínálnák… Az ügyes fonók az áruházak logóját is bele tudnák fonni a kosárba, így jöhetne létre a Tesco-s vagy Cora-s fonott kosár.

Mentsük meg együtt a bolygót! Küldje tovább ezt a cikket ismerősének, hozzuk divatba újra a fonott kosarat.

SZAVAZÁS:

 

 

Szóljon hozzá, írja meg véleményét, ötleteit alul. 


Felhasznalo:
enigma
Dátum:
2010-02-23 17:33:35

Én a törvény erejével tiltanám be. A textil, csuhé, vászon természetbarát anyagokat pártolom. Régi mesterségeket is újjáélesztene!
Figyelem! Használt textilek ujrahasznosítására kiváló alkalom. Varrjunk szatyrot! Lehet egyszerű, pachwork, horgolt, szövött, millió féle.
Vagy ennyire lusták és ötlettelenek lennénk?


Felhasznalo:
karidzs
Dátum:
2010-02-22 08:12:53

teljes mértékben egyet értek.
Én már nagyon rég óta nem kérek nejlonszatyrot. Azt a katicás táskát használom a
bevásárláshoz, amit a Tesco forgalmaz. És meg kell, hogy mondjam nagyon jó termék.
Ezenkívül a vaszónaszatyor is jó nagyon jó.
A fonott kosár, pedig tönkre menetele után visszamehet a természetbe, és legalább
munkát adna embereknek.
Nagyon jó kezdeményezés lenne.


Felhasznalo:
Vanda
Dátum:
2010-02-20 09:58:02

Először a teméntelen mennyiségben ingyen adott szatyrokat kellene megszűntetni, és akkor talán "divatba" jönne a fonott kosár és más környezetkímélő társai. Sok vidéki városban ez már működik. Pesten miért nem?


Felhasznalo:
tzs
Dátum:
2010-02-18 19:51:43

Nagyon jó ötlet a fonott kosár. Egyetlen szépséghibája van, hogy csak akkor használható, ha direkt vásárolni megyünk. A legtöbb asszony viszont munkából/ba, plusz gyerekek oviból, iskolából összeszedése közben ugrik be egyik-másik üzletbe....na, ilyenkor ki az akinek még van energiája vagy még egy keze egy külön fonottkosárra? Persze a reklámszatyor nem lehet megoldás, ezért én inkább az összehajtható és táskában mindig elférő vászonzsák híve vagyok.


Felhasznalo:
magdi
Dátum:
2010-02-18 13:52:18

en ezt nagyon jo otletnek tartom,e nagyon orulnek ha be is jonne a divatba, habar en mar evek hosszu soran fonotkosarat hasznalok a bevasarlaskor!!!!

előző oldal  1  2  [3] 

Új hozzászólás
Név:
E-mail:
Az email cím nem jelenik meg a hozzászólás-ban!
 
  Kérjük írja be a balioldali számot!
 
 
  Új hozzászóláshoz nem szükséges regisztráció, csak adja meg a fentieket és már mehet is. Kérjük valós e-mail címet adjon meg hozzászólásához, csak így vehet részt nyereményjátékunkban. A GlobalPlaza Kft fenntartja a jogot, hogy törli az obszcén tartalmú hozzászólásokat.