Így fogunk mosni a jövőben: bemutatjuk a legújabb mosógépeket

Két mosógép egyben, turbó szárítás, no meg persze vezérlés távolról okostelefonnal, wifin keresztül: ezek a jövő mosási szokásainak meghatározói. Bemutatjuk a legújabb innovációkat a mosógépek piacáról.

A januárban megrendezett 2015-ös CES technológiai kiállításon általában a legújabb mobil kütyük viszik lopják el a show-t, ám idén a mosógépek terén is látható volt néhány ígéretes újítás. Ezek közül néhány funkciót már korábban is beépítettek a legjobban felszerelt, legdrágább mosógépekbe, mindenesetre a trend jól jelzi, hogy egyre több értelmet nyer az okosmosógép kifejezés.

Nem csak háziasszonyoknak

A mosógépeket érintő technológiai újdonságok nem csak a háziasszonyokat vagy a mosással gyakran foglalkozókat hozhatják lázba. A legújabb Samsung mosógép – amelynek ára egy használt autóéval vetekszik – például képes arra, hogy felmérje a gépbe helyezett ruhákról, hogy milyen mosást igényelnek. Az anyai rutinnal nem rendelkező agglegények számára ez igen hasznos lehet.

Az Auto Optimal Wash funkció esetében a gép a dobra nehezedő nyomásból számolja a ruhamennyiséget, egy szenzor pedig azt is figyeli, hogy a beengedett vízből a ruha mennyit szívott fel, ebből pedig következtetni lehet a ruhák anyagára. És ez még nem minden: egy optikai szenzor néhány percenként a mosóvizet is megfigyeli, és a mosási programot ahhoz igazítja, hogy a víz mennyire szennyeződött el.

Mire hazaérsz, kész a mosás

A wifin keresztül működő távvezérlés talán már nem is akkora szenzáció a mosógépek esetében sem. Persze kérdéses, hogy ennek a funkciónak mekkora haszna van egy panelben vagy akár egy nagyobb családi házban. Lehet abban valami, hogy meg tudjuk nézni a telefonunkon vagy a táblagépünkön, hogy hol tart a mosás, miközben épp leugrottunk a boltba bevásárolni, de ez a funkció igazán akkor lehet érdekes, ha a munkahelyünkről indítanánk el a mosást, hogy mire hazaérünk, már teregethessünk is. Az időzítés persze végképp nem számít világújdonságnak, ám ha valami miatt a tervezettnél később érünk csak haza, könnyen elintézhető a telefonról a mosás csúsztatása vagy a mosási funkció megváltoztatása.

Két mosógép egyben?

A CES 2015 eseményen a legnagyobb visszhangja azonban nem a Samsung, hanem az LG mosógép-újdonságának volt. A dél-koreaiak nem kevesebbel rukkoltak elő, mint azzal, hogy két mosógépet építettek egybe: a Twin Wash névre keresztelt megoldásnak ráadásul több értelme is lehet, mint elsőre gondolnánk.

Az alulra épített, kihúzható, kisebb dobban ugyanis párhuzamosan végezhető még egy mosási program. Így ez nemcsak akkor lehet hasznos, ha éppen csak kevés szennyest dobnánk a gépbe, hanem külön válogathatjuk a kényes, eltérő mosási programot igénylő ruhákat vagy éppen a fehéreket. Ennek köszönhetően pedig a mosási program is lerövidül.

Az LG emellett olyan TurboWash technológiát is kifejlesztett, amelynek lényege, hogy a dob belsejébe épített ikerfúvókák egyenesen a ruhákra fecskendezik a koncentrált mosószeres oldatot. Ezáltal növelhető a mosás hatékonysága, és lerövidül a mosási ciklus.

Ha ez még nem elég: ruhafrissítő szekrény

A korábban felsoroltakon kívül figyelmre méltó a ruhafrissítő szekrény. A szintén az LG által kifejlesztett, Styler névre keresztelt termék a kényesebb ruhák tisztítószer nélküli felfrissítésére alkalmas. Az öltönyökhöz, kabátokhoz, pulóverekhez és egyéb nehezen karbantartható ruhadarabokhoz kitalált eszközből az idei CES kiállításon már a második generációt mutatták be. A gép szagtalanító funkciója eltávolítja például a füst-, étel- vagy izzadságszagot.

A sok-sok kényelemnövelő innovatív megoldás igénybevételéhez egyelőre mélyen zsebbe kell nyúlni, és az sem minden esetben tiszta, hogy ezek közül melyek lesznek hosszú távon életképesek.

Ha kedvet kaptál a mosógépvásárláshoz, akkor itt találsz remek termékeket »

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

F&F nyári kollekció

F&F nyári kollekció

Itt az F&F nyári kollekciója! Találd meg benne a legdivatosabb darabokat és dobd fel a gardróbod egy kis napfénnyel!

Nike akció a Sportfactoryban

Nike akció a Sportfactoryban

Fuss ki a világból, a nyüzsgésből, hagyd magad mögött a stresszt! Repítsenek a legjobb Nike cipők az utcán is a cél felé!

Cseremaraton a Media Marktban

Cseremaraton a Media Marktban

A Media Markt már gyúr a cserékre: akciókkal, kedvezményekkel bombáz, hogy időben és jobbra cserélhesd megfáradt készülékeidet.