Így készíts tökéletes képeket a telefonoddal! Így készíts tökéletes képeket a telefonoddal!

Itt a nyár, a fesztiválok és nyaralások kellős közepén pedig egyre inkább igényünkké válik, hogy megörökítsük élményeinket. Mobileszközeink lassan szinte minden helyzetben velünk vannak és már az sem ritka, hogy kedvező áron be tudunk szerezni olyan kiegszítőket, amelyekkel profi minőségű fotókat tudunk készíteni. Ehhez persze alapvető feltétel az is, hogy olyan mobiltelefont válasszunk, amelynek képkészítő funkciói megfelelnek igényeinknek és jóminőségű képeket tudunk velük előállítani. 

Ahhoz, hogy fotóid tökéletesek legyenek, összegyűjtöttünk néhány alapszabályt és hasznos kiegészítőt, amikkel ti lehettek a nyár sztárjai Instagram, vagy Facebook oldalatokon!

1. Tartsd tisztán telefonod lencséjét! 

Ebben sokat segíthet egy szilikon tok, ami védi a karcolásoktól és más felületi sérülésektől telefonodat. Emellett legyen nálad mindig egy puha, kifejezetten erre a célra kifejleszett törlőrongy, amivel fotózás előtt megtisztíthatod a lencsét, így a képek feldolgozásakor nem fog meglepetés érni a karcoktól homályos képek miatt.

2. Ismerd meg telefonodat!

Talán ez is alapvető dolognak hangzik, de lehet, hogy nem is gondolnád milyen sok lehetőséget rejtenek fotózás terén is okostelefonaink. Tapasztald ki, hogy a telefonod fókusza hogyan működik (a legtöbb telefonnál ma már csak rá kell koppintani a képernyőn a témádra), milyen fénynél milyen expozíciót érdemes használni és persze a legalapvetőbb szabály: ha lehet, ne használd a zoom funkciót, ez ugyanis telefonok esetében csak digitális módon lehetséges, ami rendkívül zajossá teszi a képet.

3. Szerkessz utólag!

Az effektek, filterek és apróbb javítások természetesen már minden digitális fotósnál hozzátartoznak a képkészítés folyamatával, nincs is ezzel semmilyen probléma, a fotószerkesztő applikációk és komolyabb programok már meglehetősen nagy szakértelmet és kreativitást is igényelhetnek, ezért mindenképpen jó, ha értesz az alapvető appok használatához. Azonban figyelj arra, hogy a kép készítésekor ne használj filtereket, bőven elég, ha ezeket az utómunka során állítod be a kép szerkesztésekor. (Elfogultság nélkül, nekünk a Snapseed és a Lightroom a nagy kedvencünk, de természetesen aki igazán prof élményre vágyik a Photoshop is nagy segítség lesz számára.) Inkább készíts több képet, több beállításból és próbálkozz új megoldásokkal, utólag úgyis ki tudod válogatni, hogy melyik lesz végül a kedvenced!

4. Tartsd biztosan a telefonod!

Ahhoz, hogy elkészítshed a tökéletes képet vagy videót, használj háromlábú állványt, videó esetében pedig gymballt, amelyek segítenek kiegyenlíteni a mozgásból adódó alapvető rezgését a képnek. Ilyenkor azzal is könnyíthetsz helyzeteden, ha kioldóként a fülhallgatód gombját használod, ezzel is csökkentheted a kép esetleges bemozdulását. Ahhoz pedig, hogy telefonod mindig megfelelő töltöttségen legyen, tarts magadnál mindig powerbanket!

powerbank, gymball, gorillapod, selfiebot

Ha a digitális fotózás helyett valamilyen analóg módszert választanál, de nem akarod egy profi gépre költeni minden megtakarított pénzedet, akkor az újra népszerűvé váló polaroid gépeket érdemes választanod. A legtrendibb darabokat ezek közül természetesen az Instax modelljei között találod meg, ahol a megfelelő színes tokot és különböző fotópapírokat is választhatsz hozzá!

 

Instax Mini nyomtatóInstax Mini 9Instax Mini fotópapírokInstax Mini nyomtató

Ha pedig telefonnal készült képeidet szeretnéd Instax méretben kinyomtatni, ennek sincs már semmilyen akadálya! Az Instax, telefonnal kapcsolódó nyomtatói ugyanis telefonodról is kinyomtatják kedvenc képeidet. Készíts scrapbookot nyári élményeidről és dekoráld őket úgy, ahogy neked tetszik!

 

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.