Kicsi a bors, de erős: bemutatták az új MacBookot

Bár számos pletyka kelt már szárnyra az utóbbi időben az Apple új laptopjával kapcsolatban, a március 9-én leleplezett, egyszerűen csak MacBook névre keresztelt 12 colos újdonság így is bőven tudott meglepetéseket okozni.



Az Apple Watch-csal egy időben bemutatott modell első látásra természetesen a nem mindennapi külsejével hívja fel magára a figyelmet, pedig belső erényei is bőven akadnak a MacBooknak. Súlya pehelykönnyű, hiszen mindössze 0,9 kilót nyom, és ezzel a valaha volt legkönnyebb modell az Apple történetében. Szélessége is csupán 13,1 milliméter, tehát 24%-kal vékonyabb, mint a MacBook Air modellek bármelyike.



Ennek ellenére teljes billentyűzetet kapott, melyben az eddig használt Scissor, azaz ollómechanikát a gyártó Butterfly, vagyis pillangómechanikára cseréli, ami a fejlesztők ígérete szerint egy még pontosabb, még kényelmesebb klaviatúrát biztosít majd.





Megújult a trackpad is, ami az ún. Force Touch technológiával működik, azaz a trackpad négy sarkán elhelyezett szenzorok érzékelik a kattintásokat és érintéseket - sőt még azok erősségét is meg tudják különböztetni - a korábbi, a trackpad alján elhelyezett egyetlen gomb helyett.



A 12 colosra zsugorodott, Retina Display kijelző felbontása 2304x1440 pixeles, vastagsága pedig mindössze 3,3 milliméteres, így a valaha volt legvékonyabb darab az összes Mac közül. A gépben egy 1,1 GHz-es Intel Core M processzor dolgozik, amihez 8 GB RAM és egy 256 GB-os SSD meghajtó társul. Ám ezzel még messze nincs vége az újdonságok sorának, amikkel a MacBook szolgál.



A több forradalmi újítás közül az egyik az, hogy a gépben egyáltalán nincs ventilátor, így valóban maximális csendben élvezhetjük használatát. Emellett alaplapja is 67 százalékkal kisebb lett az Air modellénél, vagyis pontosan harmad akkora, mint idősebb testvéréé. Ennek köszönhetően jóval több hely maradt az akkumulátoroknak, amiket rétegesen, “teraszosan” helyeztek el, ami minimum 9 órás üzemidőt garantál még wi-fizés közben is.



Ám az egyik legfontosabb változtatást az jelenti, hogy a MacBook az első olyan készülék a világon, ami az új, USB-C szabványt használja, azaz a 3.5 mm-es fülhallgató jack mellett összesen egy csatlakozó található rajta, ami ráadásul bármilyen irányból bedugható és egyszerre kezeli az USB, a VGA, a HDMI és DisplayPortokat. Természetesen ezen keresztül tölthetjük és külső kijelzőhöz is csatlakoztathatjuk készülékünket.



Az április 10-étől elérhető új Macbook ezúttal a szokásos ezüst szín mellett asztroszürke és arany színben is kapható lesz, az USA-ban 1299 dolláros, itthon pedig 469 900 forintos kezdőáron.

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Laptop, notebook

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?