Kicsi az iPhone, de erős – itt az új iPhone SE Kicsi az iPhone, de erős – itt az új iPhone SE

Kedden este egy nagyszabású sajtótájékoztató keretein belül mutatta be ország-világnak legújabb iPhone modelljét az Apple csapata. A szóbanforgó készülék egyszerűen az SE - azaz Special Edition, vagyis különleges kiadás - utónevet kapta, és az előzetes sejtések szinte mindegyikét beigazolta, sőt, egyes várakozásokat még felül is múlt.

Annyit már a hivatalos bejelentés előtt is tudni lehetett, hogy az Apple egy költséghatékonyabb, pénztárcabarát iPhone verziót kíván kihozni legújabb modellje képében, ezért azonban sokan úgy gondolták, hogy ez majd biztosan a telefon teljesítményének rovására megy. Tévedtek. A vadonatúj iPhone SE ugyanis tulajdonképpen nem más, mint egy 4 hüvelykes kijelző mögé zárt, lekicsinyített Phone 6s.

És minden bizonnyal valóban piaci rést fog betömni új készülékével az Apple, hiszen noha az ilyen tudású készülékek már szinte minden esetben 5 colos vagy afeletti képernyőkijelzővel érkeznek, még mindig sokan vannak olyanok, akik a mai napig a kisebb méretű telefonokra esküsznek. Nekik lehet szimpatikus majd az iPhone SE, főleg, hogy tudásban nem marad el nagyobb testvéreitől. De hogy ez mit is takar pontosan?

Processzor:

A készülékben egy Apple A9 chipset ketyeg, vagyis ez azt jelenti, hogy az SE processzor teljesítményt illetően kétszer, grafikusban (PowerVR GT7600 GPU) pedig háromszor erősebb, mint az  iPhone 5S, munkáját ráadásul egy M9 mozgásérzékelős társprocesszor segíti.

Kamera:

Akárcsak az 5S-nél, itt is találunk ujjlenyomat-olvasót és a hátlapi iSight kamera is ugyanúgy 12 megapixeles, dupla LED vakut és autofókuszt is kapunk, ráadásul 4K felbontásban is rögzíthetünk videót vele és 64 megapixeles panoráma képek készítésére is képes. Az előlapi kamera szintén maradt 1,2 megapixeles.

Kijelző:

A kijelzőnk ezúttal egy 4 hüvelykes Retina Display IPS kijelző, vagyis a korábbi, ekkora méretű modellekhez hasonlóan 640 x 1136 képpontos. HD tehát nincs, továbbá a nyomásérzékenységért felelős 3D Touchról is le kell mondanunk.

Hálózat, kommunikáció, rendszer:

Az iPhone SE természetesen LTE hálózatokat is kezel, maximum 150 Mbps letöltési sebességig, kommunikálni 802.11a/b/g/n/ac-es WiFi-n, A-GPS egységen, Bluetooth 4.2-n és NFC-n keresztül képes, ez utóbbival tudjuk elérni az Apple Pay fizetőrendszert is, amihez a home gombban megtalálható Touch ID ujjlenyomat-olvasót is használhatjuk. Rendszerként a készüléken az iOS 9.3 verziója fut.

Árak, színek, méretek:

A 123,8 x 58,6 x 7,6 mm-es és 113 gramm súlyú telefont Magyarországon március 29-től lehet előrendelni 4 színben: ezüst, arany, asztroszürke és rozéarany színek közül választhat a nagyérdemű.

Tárhely szempontból két változatban vásárolhatjuk majd meg az iPhone SE-t: a 16 gigabájtos verzióért 158 990 forintot, a 64 gigabájtos kiadásért pedig 198 990 forintot kell kifizetnünk. Vagyis ez még mindig nem az az árkategória, amit olcsónak nevezhetünk, de a 6/6s, illetve 6 Plus/6s Plus modelleknél még mindig barátibbnak mondható. 

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Okostelefon

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?