Márkabolt vagy aluljáró: hol érdemes okostelefont vásárolni? Márkabolt vagy aluljáró: hol érdemes okostelefont vásárolni?

Az okostelefonok piaca folyamatos pezsgésben van. Ráadásul számos helyen vásárolhatunk új vagy használt telefont, és bár némi rizikót bevállalva valóban nyerhetünk olykor pár tízezret egy-egy vásárláskor, nem biztos, hogy érdemes a megbízhatatlan boltokat választani. Már írtunk vásárlási tanácsot a fontos jellemzőkkel, mostani cikkünkben pedig végigvesszük a lehetőségeket, hogy hol lehet okostelefont vásárolni, és igyekszünk végigvenni az előnyöket, hátrányokat, buktatókat.

Márkabolt

Ez a legtutibb, legbiztonságosabb. És valószínűleg a legdrágább is. Egyre több okostelefongyártónak van már ugyanis saját márkaboltja, az Apple termékekkel kereskedő iStyle mellett már a Samsung és a Sony is rendelkezik igényes márkaboltokkal.

Sony márkabolt Debrecenben

Persze lehet, hogy ezek franchise rendszerben nyitott üzletek, de az biztos, hogy ezekbe az üzletekbe mindig a hazai piacra szánt készülékek érkeznek, és a garanciális jogainkat tökéletesen érvényesíteni tudjuk.

Szolgáltató

A legtöbben talán még ma is a szolgáltatónál vásárolnak telefonkészüléket. Ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy itt is igazak a márkaboltnál leírtak, kedvezőbb áron is vásárolhatunk, ha a készülék beszerzését összekötjük valamilyen előfizetéses díjcsomag vásárlásával, szerződéskötéssel.

Ez a megoldás tehát olcsóbb lehet a márkabolthoz képest, ugyanakkor kérdéses, hogy ha bármi problémánk van a készülékkel, akkor a szolgáltató mennyire tud segíteni, vagy esetleg tovább küldi a gyártóhoz a garanciális igényünket.

Műszaki áruház

A komolyabb műszaki áruházakban sem kell nagyon attól tartanunk, hogy mit is adnak a kezünkbe okostelefon címszó alatt. A Media Markt, az Euronics, az Extreme Digital, a BestByte és társaik megbízható elektronikai hálózatoknak számítanak.

Ezek a gyártók hivatalos partnereinek számítanak, megbízható úton kerül hozzájuk a termék a gyártótól, ezért biztosan érvényesek az adott országban vállalt garanciális feltételek és szervizháttér.

A műszaki webáruházakban jól meg is tapogathatjuk a készülékeket vásárlás előtt.

Viszont itt nem fogunk olyan kedvezményeket kapni, mint ha a szolgáltatónál vásárolnánk készüléket előfizetéssel. Ha pedig a műszaki áruház nem tűnik megbízhatónak, nyugodtan gyanakodjunk, kérdezzünk, és aggasztó válaszok esetén keressünk más boltot.

GSM bolt

Rengeteg GSM bolt nyílt az utóbbi évtizedben, jóformán minden sarkon, minden aluljáróban találni egyet. Ezek már nem hivatalos forrásnak minősülnek, ezért itt kezdődnek igazán a problémák. A nem hivatalos utak egyértelműen olcsóbbak lehetnek, csak hát ugye olcsó húsnak híg a leve.

A kétes előéletű telefonok esetében több probléma is előjöhet: a készüléken nincs magyar nyelv, a nem a magyar piacra szánt készüléken nem tudja kezelni a magyar szolgáltatók SIM-kártyáját, a nem európai készülékekre rövidebb garanciaidő vonatkozik (vagy már nem is garanciális a készülék, mert belepiszkáltak az alapszoftverbe), de az is előfordulhat, hogy bár kártyafüggetlen a készülék, valamelyik szolgáltató szoftverei fel vannak telepítve, ezért más SIM-kártyával nem elérhető minden funkció. A hasonló problémákról részletes írás jelent meg a Tékozló Homáron.

Nem állítjuk, hogy a GSM boltokban csak ilyen készülékek vannak, nyilván jó vételeket is ki lehet fogni, de nem árt óvatosnak lenni, és ha lehet, ellenőrizzük a készülék származását.

Vatera, Jófogás és társaik

Az online apróhirdetési oldalakon többféle forrásból is vásárolhatunk készülékeket. Vannak, akik üzletszerűen hirdetnek ezeken az oldalakon (pl. az Egyesült Államokból behozott, kedvező árú telefonokat), mások pedig egyszerűen használt – vagy új, de kihasználatlan – készüléküket szeretnék elpasszolni.

Utóbbi esetben az eredeti árhoz képest jóval olcsóbban juthatunk hozzá okostelefonokhoz, de talán a rizikó is ebben az esetben a legnagyobb. Nehéz ellenőrizni a készülék előéletét, ugyanakkor ha olyan használt készüléket veszünk, amely hivatalos formában (márkaboltból, műszaki áruházból, szolgáltatótól) lett beszerezve, akkor a GSM boltoknál említett aggályoktól kevéssé kell tartanunk.

Webáruház

Az internetes vásárlás, az e-kereskedelem hazánkban is töretlenül ível fölfelé, ráadásul az elektronikai cikkek piaca a legnépszerűbb az online vásárlások körében. Nem csoda tehát, ha ma már számos webáruházból is vásárolhatunk, rendelhetünk okostelefont.

A webáruházak általában véve azért tudnak alacsonyabb árakat alkalmazni, mert nem kell drága üzlethelyiségeket bérelniük személyzettel, elég egy kevésbé frekventált helyen egy átvételi pont, így a hagyományos boltokhoz képest komoly költségelőnyük lehet.

Azonban ez a megoldás is kockázatosnak számít. Fontos, hogy amennyire lehet, ellenőrizzük a webshop megbízhatóságát, a készülékek beszerzési forrását, és hogy milyen elállási jogunk van, ha mégsem azt kapnánk, amit szerettünk volna.

Egy jó tanács

A nem hivatalos forrásból származó készülékek esetében a kockázatok egy jó részét kezelhetjük úgy, hogy ellenőrizzük a készülék IMEI számát (vagy sorozatszámát). E szám birtokában felkereshetjük a gyártó ügyfélszolgálatát, ahol megtudhatjuk, ha a készülék mondjuk a távolkeleti vagy dél-afrikai piacra készült, vagy éppen már ötször szervizelték.

Az IMEI szám ellenőrzése után pedig mi magunk dönthetünk arról, hogy továbbra is érdekel-e minket a készülék a háttérinformációk ismeretében.

Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek
Euronics Dunakeszi Media Markt

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák
Műszaki Okostelefon Mobilkommunikáció

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.