Miért szeretjük a használt ruhákat? Miért szeretjük a használt ruhákat?

Menő divatmárkák ruházati cikkei nevetséges árakon. Ezt nyújtják a használtruha-boltok, amelyekből már olyan hálózatok is szövődtek, melyek az ország bármely pontján könnyen elérhetővé teszik a jó minőségű de használt ruhák vásárlását. A használtruha-biznisz sokat fejlődött az utóbbi 25 évben.

A használtruha-kereskedelem a rendszerváltás után tört magának utat Magyarországon is. A kereskedők hamar felismerték, hogy érdemes Nyugat-Európából behozni az ottani használt ruhákat. Nyugaton ugyanis a gazdasági fejlettségből adódóan többet költenek ruházkodásra, így sokkal hamarabb lesz egy új ruhadarabból mellőzött használt áru.

Márpedig így nemcsak jó állapotú, hanem jó minőségű, divatos és márkás cuccokhoz lehet hozzájutni, amire a 90-es évek Magyarországán mutatkozott kereslet. Olcsón lehetett így tehát divatárut vásárolni, a boltok minősége azonban változó volt: sok helyen csak igénytelenül összehányt bálákkal lehetett találkozni, és ritkább volt az olyan bolt, ahol az elrendezés is ösztönözte a vásárlókat.

Kihívások a ruhabizniszben

A rendszerváltás azonban nem csak a használtruha-boltoknak nyitotta meg a kaput. Egyre több divatmárka nyitott saját üzletet, és ehhez a plázák gombamód szaporodása is hozzájárult. Majd egyre több kínai bolt is feltűnt, amelyek ruhákat is árultak: ma már szinte minden kisebb településen találni ilyet, nem csak a nagyobb városokban.

A használtruhások így két oldalról is kihívásokkal szembesültek: egyrészt a divatmárkák ruházati cikkei újan – igaz, jóval drágábban – is megvásárolhatóvá váltak, aki pedig olcsó ruhát szeretett volna, az a kínai boltok kínálatában is megtalálhatta számítását.

Mi a helyzet ma?

A gazdasági válság óta mintha reneszánszát élné a használtruha-kereskedés. Ennek több oka is lehet. Egyrészt talán kicsit árérzékenyebbek vagyunk, ha ruházati termékek vásárlásáról van szó. Vagyis igyekszünk kevés pénzből kihozni a legtöbbet, és az olcsóbb megoldások felé hajlunk.

Másrészt a piac is hatalmasat fejlődött. A belvárosi és a plázákban lévő használtruha-boltok (és hálózatok fióküzletei) már simán hozzák az átlagos ruhaüzletek szintjét: az egyes darabok között nem összehányva turkálunk, hanem azok szépen külön vállfára akasztva tekinthetők meg és próbálhatók fel a próbafülkékben.

Mindemellett pedig a ruhák forgási sebessége is nőtt. Gyakran egy szezonon belül ugyanaz a modell megtalálható a divatmárkák üzleteiben és a használtruhaboltokban is, vagyis nagyon gyorsan lesz egy új ruhadarabból, pólóból, ingből, nadrágból, blúzból, felsőből, kabátból stb. turkálós használtruha.

Honnan származik?

Az Európai Unió legnagyobb ruházati forgalmát Nagy-Britannia bonyolítja évi 2 millió tonnás fogyasztásával. Így nem meglepő, hogy innen származik a legtöbb használt ruha is.

Nyugaton sok helyen konténerekbe lehet leadni a használt ruhákat, a gyűjtés pedig környezetvédelmi szempontból is fontos. Az angol ruha azonban nem egységes jelző, az országon belül vannak különböző szokások, így a különböző helyekről érkező ruhák összetétele, minősége eltérő lehet.

Ahhoz, hogy a használtruhások kínálata igazán jó legyen, értő válogatásra van szükség. Hiszen nem mindig könnyű eldönteni, hogy egy használt ruha mennyire divatos, jó állapotú, ennek eldöntéséhez kell némi rutin és szaktudás.

Hátrányok

Oké, a használtruha-boltokban nevetségesen olcsón vásárolhatunk meg jó minőségű, divatos ruházati cikkeket, de azért semmi sem tökéletes. A használt ruháknak nem ismerjük az előtörténetét, nem tudjuk, hányan hordták ezeket korábban, mennyire tiszták stb.

Másrészt pedig nem válogathatunk a méretek közül, így igazán szerencséseknek kell lennünk ahhoz, hogy a kiválasztott ruhadarab épp a mi méretünkben álljon rendelkezésre. A legjobb ruhadarabok megtalálásához pedig némi mázli mellett türelemre is szükség van.

Láncok

Ma már a használtruha-bizniszt olyan nagy láncok uralják, mint a Háda vagy az Angex, melyek már számos bevásárlóközpontban bérelnek üzlethelyiséget. A Hádának ráadásul már webáruháza is van az országszerte megnyílt 62 üzletük mellett. Ha tehát számít, hogy mennyiért vásárolunk ruhát, és szeretünk turkálni, érdemes szétnézni a jobb minőséget nyújtó használtruha-boltok kínálatában.

Forrás:
Nők Lapja Café

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Epson nyomtató pénzvisszafizetés

Epson nyomtató pénzvisszafizetés

Epson nyomtatódért egy adott összegig most pénzvisszafizetést igényelhetsz az Office Depotnál!

Klíma akció a Praktikerben

Klíma akció a Praktikerben

Minden időjárásjelentés azzal riogat, hogy idén elmarad az ősz. Egy hosszú, meleg nyárszerű évszakra számíthatunk, ami azt jelenti, hogy valószínűleg tovább lesz szükséged a légkondira otthon vagy az irodában. Ez tulajdonképpen jó dolog, mert most akciós áron szerezheted be a forróság hátralévő idejére a legprofibb klímákat.

Miért a Micro roller a legjobb döntés gyermeked számára?

Miért a Micro roller a legjobb döntés gyermeked számára?

Gyermek és felnőtt rollerek az a-Wear Sport kínálatából.