Őrizd meg gerinced egészségét munkahelyeden is! Őrizd meg gerinced egészségét munkahelyeden is!

Munkák során gondosan kiválasztjuk a feladatinkhoz szükséges számítógépet, amely tevekénységünkhöz leginkább illeszkedik, asztalunkat berendezzük a szükséges kellékekkel, tároló berendezésekkel, alkalomadtán pedig még néhány dekorációs elemmel is megkoronázzuk a munkahelyi környezetünket.

Azonban ritkán gondolunk arra, hogy hol és min ülünk miközben dolgozunk. Egy megfelelő irodai szék kiválasztása egész életünkre fontos hatással lehet. Az ülőmunka ugyanis rendkívül megterhelő tud lenni a gerincünk, ízületeink, ezáltal pedig egész testünk számára. Ezért is fontos, hogy a korai reumatológiai problémákat megelőzve jobban koncentráljunk az egészségünkre munka közben is. Ehhez pedig elengedhetetlen egy olyan szék, amely biztosan támasztja meg gerincünket és illeszkedik igényeinkhez.


Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy milyen szempontok alapján érdemes kialakítanod munkakörnyezetedet és ezen belül is az egyik legfontosabb elemet, az irodai székedet!

1. Hát- és üléstámla

Az ergonomikus üléstámla az egyik leglényegesebb része irodai munkaszékednek, hiszen ez az alapja annak, hogy megőrizd helyes tartásodat. A legideálisabb választás természetesen erre az esetre is egy forgószék, méghozzá olyan, amelynek hajlított háttámlája természetes pozícióban képes megtartani hátadat. Az előre dőlő üléstámla pedig csökkenti az előre hajlás közben a porckorongra nehezedő nyomást.


2. Állítható ülésmagasság

Ülőmunkához csak olyan forgószéket válasszunk, amelynek magassága igényeink szerint állítható. Ez az opció rendkívül fontos, hiszen ahány ember, annyi féle magasság, testsúly és kényelmes pozíció. Azért néhány főbb szempontot az eltérő igények mellett is érdemes betartani. Székünk magasságát úgy állítsuk be, hogy lábunk kényelmesen nyugodjon a földön, talpunk pedig 90°-os szöget zárjon be térdünkkel.

Nyakcsigolyáink számára a legkényelmesebb megoldás az, ha a képernyő felső szegélye éppen szemmagasságban van, a monitor pedig állítható, így kísérletezhetünk az ideális betekintési szög érdekében.

Ez az ülésforma nem terheli meg annyira térd- és gerincízületeinket, valamint abban is segít, hogy jóval koncentráltabban tudjuk folytatni munkánkat.


3. Beépített deréktámasz

A forgószék derékrész kialakítása szintén azért kifejezetten fontos, hogy gerincünket meg tudja tartani. Célszerű olyan forgószéket választani, amelynél nincs rés az ülés és a támla között, sőt a beépített deréktámasz még jobban segíthet a helyes tartás megőrzésében, ezáltal a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében is.

4. Állítható hintamechanika

A súlyhoz állítható hintamechanika általában a főnöki székeknél érhető el, kényelmesebbé téve így a pozícióváltoztatást is a forgószékek esetében, így ha ez a szempont fontos neked, akkor érdemes ezek közül a munkaszékek közül választanod magadnak egyet az irodába. Bizonyos tevékenységek esetében, mint például a telefonálás, vagy gondolkodás, ugyanis kényelmesebb az enyhén hátradöntött testhelyzet. Az állítható hintamechanika akkor is fontos szerepet játszhat mindennapjaidban, ha a napi 8 órát túllépve kell esetleg dolgoznod, hiszen ilyenkor fontos, hogy ne csak egyféle testhelyzetet szokjon meg testünk.

5. Kiegészítő termékek

Habár az igényeinknek megfelelően kiválasztott irodai forgószék rengeteget fog segíteni azon, hogy helyesen tartsuk magunkat és meg tudjuk előzni a gerinc- és ízületi problémákat, még ilyenkor is előfordulhat, hogy szükségessé válik valamilyen egyéb kiegészítő használata is. Ha például asztalunk túl magas, vagy szeretnénk feltéve pihentetni lábainkat érdemes beszerezni az irodába egy lábtámaszt. Egy gumiból készült ülőpárna pedig tehermentesíti a gerincet, ösztönöz a helyes testtartásra, valamint erősíti a hát és a gerinc izmait.

5+1. Mozogj!

Fontos tudnod, hogy bár a helyes testtartás, valamint a megfelelően kiválasztott irodai kellékek lényegesek ahhoz, hogy megelőzd a gerinc –és ízületi fájdalmakat, azonban emellett elengedhetetlen az, hogy időközönként jól átmozgasd végtagjaidat és rendszeresen sportolj szabadidődben!

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

Fűtési szezon a Praktikerrel

Fűtési szezon a Praktikerrel

Akár a régi fűtőberendezésed cserélnéd korszerűbbre, vagy egy új megoldást keresel, a Praktiker webshopjában biztosan megtalálod a tökéletes fűtőtestet.

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

Stílusos és kényelmes otthon a Praktikertől

A Praktiker segítségedre lesz álmaid otthonának megteremtésében!

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Őszi kertgondozás a Praktikerrel

Akár teljesen új kertet álmodsz meg, vagy csak felfrissítenéd a szeretett zöld területed, a Praktiker webshopjában minden elemet megtalálsz, amire csak szükséged lehet.