Van élet a lencsén túl is újévkor Van élet a lencsén túl is újévkor

Magyarországon az újév első napjaiban szinte kötelező betartani a lencse és a sertéshúsok fogyasztásának szokását, hogy szerencsések és gazdagok legyünk az új évben. Sőt, nálunk nem ritka, hogy hetekig lencselevest –és főzeléket fogyasztunk ilyenkor. Ha már eleged lenne az ilyenkor megszokott menüből, íme néhány érdekes szokás és az eredetük más országokból, amelyeket te is kipróbálhatsz konyhádban.

 1. A spanyol újévi szokások szerint éjfélkor minden egyes harangozásnál bekapnak egy-egy szőlőszemet, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Minden szőlőszemet egy-egy hónapnak feleltetnek meg, az édes szemek a szerencsés hónapokat, a savanyúbbak pedig a kevésbé jó időszakokat hivatottak jelképezni.
 2. Oroszországban szilveszter napján állítják fel a karácsonyfát és ajándékozzák meg szeretteiket. Ezen az éjjelen érkezik az ottani Mikulás is, akit “Gyed Moroz”-nak hívnak. Ilyenkor tradicionális szilveszteri ételként sózott heringet fogyasztanak, amelyet céklával, tojással és hagymával szolgálnak fel.

 3. Bulgáriában a háziasszonyok hatalmas tortákat sütnek, amelybe különböző meglepetéseket rejtenek el. Az, aki a saját szeletében pénzérmét talál, a hagyományok szerint meg fog gazdagodni abban az évben.

 4. A hollandok az új évben rengeteg, különböző töltelékkel ízesített fánkot szolgálnak fel, amelyeket olajban sütnek ki. Úgy gondolják ugyanis, hogy a szerencsét és a teljességet a kör, vagy gyűrű alakú ételek fogyasztása hozza majd el.


 5. Amerikában újévkor szintén szokásos sertést fogyasztani fekete szemű babbal (amely csak úgy, mint más országoknál a pénzt és a gazdagságot szimbolizálja) és rizzsel, amely mellé színes zöldésgeket is felszolgálnak, ezzel jelképezve a különböző pénzjegyek színét. A kukoricakenyér aranybarnára sült színe pedig az aranyat jelképezi. Úgy gondolják, hogy ennek a menünek az elfogyasztása gazdaságot hozhat az új évben.

 6. Mexikóban a tamales nevű kukoricalepényt fogyasztják az új évben, amelyet hússal, sajttal, vagy zöldségekkel töltenek meg. Mindezt belecsomagolják egy kukorica- vagy banánlevélbe. Habár a legtöbb ünnepen ezt a különlegességet fogyasztják, szilveszterkor mégis fontos szerepe van, mivel a nők összegyűjtik ezeket a kis becsomagolt falatokat és minden családtagjuknak, barátjuknak kiosztanak egyet-egyet ajándékként. Új évkor pedig gyakran szolgálják fel egy pacalhoz hasonlító levessel, amit kiváló gyógyszernek tartanak a macskajajra.

 7. Ázsiában egyébként is előszeretettel fogyasztanak tésztákat, főleg rizstésztát, az év utolsó napján azonban – amely a Japán és Kínai naptár szerint csak később zajlik – úgy tartja a hagyomány, hogy a hosszú tészta a hosszú életet jelképezi majd. Ilyenkor igyekeznek úgy szájukba szívni a tésztát, hogy az ne törjön meg, ugyanis ebben az esetben élhetnek a leghosszabb ideig.
Oszd meg ezt a hírt a világgal!
Google+ megosztás
kapcsolódó linkek

Segítettünk a vásárlásban?
Értékeld a cikkünket!

5.0 pont, 1 szavazat
kapcsolódó cikkek
legnépszerűbb cikkek
kapcsolódó kategóriák

Hasznos volt a cikkünk?

Olvastad hasonló témáink?

PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ') AND
 (i1.id IS NOT NULL OR i2.id IS NOT NULL) AND
 c.id <> '705855'
GROUP BY' at line 27

Stack trace:
at /srv/www/globalplaza.hu/gothic/db/pdo.php:44
0# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/db/pdo.php:44: PDOStatement->execute()
1# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:1080: GtcPDO->smartQuery("(SELECT c.id, c.name, c.lead, c.mode, c.ts_display, c.ts_create,
 i1.id AS id_img_old, i1.medium_ext AS old_img_ext, i1.res_name AS old_img_res_name,
 i2.id AS id_img_box, i2.small_ext AS box_img_ext, i2.res_name AS box_img_res_name
FROM gp3_content c
INNER JOIN gp3_j_menu_content jmc ON jmc.id_content = c.id
LEFT OUTER JOIN gp3_image i1 ON i1.id ... )
ORDER BY ts_display DESC, ts_create DESC
LIMIT 3", array(3))
2# /srv/www/globalplaza.hu/ctempl/article.jarl.php:508: GtcQueryIterator->start()
3# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:538: include("/srv/www/globalplaza.hu/ctempl/article.jarl.php")
4# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:800: Template->_render()
5# /srv/www/globalplaza.hu/ctempl/frame.jarl.php:515: CachedFilteredTemplate->render(Object(SiteFrameTemplate))
6# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:538: include("/srv/www/globalplaza.hu/ctempl/frame.jarl.php")
7# /srv/www/globalplaza.hu/gothic/common.php:800: Template->_render()
8# /srv/www/globalplaza.hu/modules/frame.php:324: CachedFilteredTemplate->render()
9# /srv/www/globalplaza.hu/article.php:195: SiteFrame("Article")