12 hónap a kertben jellemzők

"Ebben a könyvben négy évtized kertészeti tapasztalatait, kertbarátok ötleteit és szakemberek javaslatait foglaltam össze és rendszereztem havi bontásban. Így már nem feledkezhetünk meg az aktuális teendőkről. Egyeseknek még idejük is marad 'lustálkodni a kertben', sőt, akár sok idejük: ősszel vagy tavasszal a takarítás idején, ami itt-ott akár még el is maradhat. Nem azért, mert lusták, hanem mert 'okosak' vagyunk. A lomb a sövény alatt maradhat, hiszen ott a hasznos rovarok menedéket találnak, a talaj sem szárad ki olyan gyorsan, és az év folyamán termékenyebb, gyümölcsözőbb lesz.
Csak néhány példa a sok közül, amivel bizonyítható: kényelmesebb, ha együttműködünk a természettel, mintha ellene dolgozunk. A kertészkedés nem ér véget a kerítésnél, kedvet csinál a felfedezőútra saját vidékünkön vagy más tájakon.
Emellett sokat tanul az ember, ami persze nem jelenti azt, hogy máshol jobb - a helyi adottságokat mindig figyelembe kell venni. Mi haszna a rozmaring sövényről vagy a virágzó kaméliabokrokról készült legszebb képeknek? Nálunk nem maradnak meg a szabadban ezek a fagyérzékeny növények. De van más lehetőség: Kerti élmények a legkeményebb téltől kezdve a tavaszi burjánzáson és a perzselő nyáron át a túlcsorduló őszig.
Minden évszaknak megvan a szépsége! Élvezzék kerti paradicsomukat - sok-sok éven át. És tudják: sok örömet a kertészkedésben!" (Karl Ploberger)