A biokémia alapjai jellemzők

A szerzők azt foglalták össze a biokémia óriási anyagából, ami a mezőgazdaság gyakorlatában szinte naponta szükséges. Írnak az életfolyamatok "bonyolító" makromolekuláiról, a katalizátorszerepet betöltő fehérjékről és építőelemeikről, az aminosavakról. A poliszacharidok és a lebontásuk által a szervezetben lejátszódó energiatermelő folyamat is méltó helyet kapott az anyagban. A nukleinsavak a legújabb kutatások szerint szerepelnek a műben. A lipidek azért érdemelnek különös figyelmet, mert egyrészt az energiaszolgáltató folyamatokban jelentős a szerepük, másrészt alkotórészei a sejt szerkezeti elemének, a sejtfalnak. Megismerkedünk még a könyvben a növényvilág színanyagaival, valamint a biológiai membránokkal is. A könyv írói arra törekedtek, hogy a tankönyvüket úgy korszerűsítsék, hogy a legutolsó évtized kutatási eredményeiből legalább vázlatosan rámutassanak a legfontosabbakra.