A fénytkiáltó kakaska jellemzők

Gaál Áron (1952. Budapest) jelenleg Gyulán élő költő legújabb kötetével a 2002-ben megjelent, a Kárpát-medence ifjú olvasói körében nagy sikert aratott mesekönyve a "Kék Bolt" után ismét az igényes magyar gyermekirodalom iránt érdeklődőknek szerez örömet, határainkon innen és túl.
"A fénytkiáltó kakaska", alcíme szerint reggeli mese, egy induló mesesorozat első darabja, amit a szerzőnek új otthont adó város óvodás és iskolás korú gyermekei illusztráltak egy a mese témájára kiírt rajzpályázat nyomán. A pályázatra 256 gyerek 359 rajzot küldött be Gyuláról és a környező településekről, amiből 36 került a könyvbe.
Az író célja a reggeli mese megírásakor az volt, hogy az óvodába, iskolába induló, az új nap elé néző kisebbeket és nagyobbakat mesével ébressze, indítsa útjára édesanya, édesapa, a nagyi. A főszereplő japánkakas kicsi, mint olvasói, ám bátor életrevaló, aki kiküzdi a nála jóval nagyobb társak elismerését is. Az ókori görögök óta ismert mesefigura alakja új fényt és új színt kap a könyvben. Közérthető nyelven a vidéket megidézve üzen a városnak, az országnak. A ma szülőinek, nagyszülőinek gyermekkorát megidézve, a ma gyermekeihez szólva, mintegy rajtuk keresztül üzen a jövőnek.
A mesekönyvet nagycsoportos óvodásoknak és az általános iskola alsóbb osztályaiba járóknak egyaránt ajánljuk.