A hat világrész - Utazások és fölfedezések 1. jellemzők

A hat világrész kötetei feltárják előttünk a világ megragadó tájait, ezerfajtájú népének életét és a Föld fokozatos meghódításának drámai történetét. Nem csupán a nagy fölfedezők diadaláról számol be - az írásművészet nagyjait is megszólaltatja irodalmi értékű, gazdag és színpompás útleírásokban.
A hat világrész első kötete Roald Amundsen, norvég sarkkutató 1903-06 között megtett hajóútját írja le. Legendás hajóján, a Gjöán először kelt át az Észak-nyugati-átjárón. Az Északi-sark meghódítását 1909-ben vette tervbe, ám indulása előtt értesült arról, hogy Peary már megelőzte. Tervét megváltoztatva indult a Déli-sark felfedezésére, amit négy héttel Scott előtt ért el. 1926-ban repülte át a Norge léghajóval az Északi-sarkvidéket a Spitzbergák és Alaszka között. Nobile expedícióját keresve 1928-ban tűnt el a repülőgépével a Barents-tenger felett.
A sorozatot 1922-27 között Halász Gyula (1881-1947) földrajztudós, nyelvész, műfordító szerkesztette a Világirodalom Könyvkiadóvállalat megbízásából. Az Enciklopédia Kiadó reprint változatban adja ki. A sorozat várható kötetei: Shackleton: az Antarktisz szívében; Magalhaes: A Föld első körülhajózása; Popper József: A mai Szovjetoroszország (1926); Sir Francis Drake: Angol lobogó alatt a Föld körül