A Kárpát-medence ősmaradványai jellemzők

A gazdagon illusztrált könyv egyedülálló alapmű. Elsőként veszi számba a Kárpát-medence valamennyi fontos növényi és állati ősmaradványát, amely az utóbbi 100-150 évben, hazánkban és a környező területeken előkerült. Részletesen szól a gerinces és gerinctelen kövületekről, a mikro- és makrofosszíliákról. Beszámol a gyakran tömegesen találhatókról és azokról, amelyekből csak néhány példány került elő - a veszprémi kavicsfogú álteknősről, a gerecsei krokodilról, a mecseki, a bakonyi és az erdélyi dinoszauruszokról, a borbolyai ősbálnáról, az ürömi vízilóról és a többi ritka leletről.
A munka nemcsak a hazai őslénytani kutatások gerincét adja, hanem egyúttal izgalmas olvasmány is, amelynek fő vezérfonala az élővilág sok százmillió éves fejlődése és azok a földtörténeti események, amelyek a Kárpát-medence kialakulásához vezettek.
Egyszerre nyújt általános őslénytani ismereteket és konkrét útbaigazítást a Kárpát-medence ősmaradványaira vonatkozóan. Az apró betűs szövegek a kövületek gyűjtésével, preparálásával és kutatásával kapcsolatos gyakorlati tanácsokkal szolgálnak. A mű tankönyv, kézikönyv, ugyanakkor kalauz a szakember, a diák, az amatőr gyűjtő és az érdeklődő olvasó számára egyaránt.