A kenyér és egyéb péksütemények jellemzők

A kenyér az emberiség legfőbb tápláléka, a megélhetés szimbóluma. Ez a siker egyértelműen a kenyérsütő mesterek kreativitásának köszönhető, akik a formák és az alapanyagok variálásával számos kenyérfélét fejlesztettek ki. Ezáltal lehetővé vált, hogy az egyes fogásokhoz leginkább illő kenyeret megtaláljuk: citromos-kakukkfüves kenyeret a halból készült előételekhez, padlizsános-oregánós kenyeret a szalámifélékhez, körtés-mandulás kenyeret a libapástétomhoz, hagymás kenyeret a rostonsültekhez és a mártásos húsokhoz, tökkel és dióval készült kenyeret a desszertekhez stb. ajánlják. Ebben a könyvben az olvasó több mint ötven fajta kenyeret találhat, amelyeket Piergiorgio Giorilli mesterszakács útmutatásai alapján magunk is elkészíthetünk. Ezenkívül a kenyérfajták ízvilágával harmonizáló ételkülönlegességek receptjeit is tartalmazza a mű. Ez a gyönyörű fotókkal illusztrált album azonban még ennél is többet kínál: a kenyérsütés legfontosabb alapanyagain - liszt, élesztő, só, maláta, víz - keresztül a kenyérkészítés történetébe is beavatja az olvasót, kitér annak az emberi táplálkozásban betöltött fontosságára is, bemutatva, hogy ez az élelmiszer milyen szoros kapcsolatban áll az ősi termékenységi rítusokkal és a hiedelmekkel.