A második világháború hadseregei és katonái jellemzők

Fegyverek, tábornokok, fegyvernemek, különleges alakulatok, rettenhetetlen katonák... Eltérően a Kossuth Kiadó előző három második világháborús bookazinjától ennek a kötetnek a középpontjában azok a tábornokok és fegyverek állnak, amelyek meghatározóak voltak az egyes ütközetek kimenetelében. A kötet néhány portrén keresztül bepillantást ad azoknak a különleges alakulatoknak a működésébe is, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak egy-egy stratégiai döntés megvalósulásához.
A kötet néhány kulcsfontosságú tábornokról - például Montgomery, Eisenhower, Patton vagy a másik oldalról Rommel, Guderian - portrét adva nemcsak azt érzékelteti, hogy milyen stratégiai felfogásuk volt, hanem azt is megmutatják, hogy ezek a parancsnokoknak a csatatéren kívül milyen harcokat kellett megvívniuk saját katonai feletteseikkel és a politikai vezetőkkel.
Feltehetően nagy érdeklődésre találnak azok a haditechnikai részletekkel szolgáló oldalak, amelyek a háború során kifejlesztett fegyvereket, páncélosokat és repülőgépeket mutatják be.