A női lélek útja a mondákban és mesékben jellemzők

"Az olvasó érdekes és fontos írást vesz a kezébe ezzel a könyvvel. Szakkönyvet, amely azonban a művelt átlagember számára is érthető, és olyan kérdéseket tárgyal, melyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. A mesék és mondák világába vezet, amely iránt a technikai civilizáció és a racionalitás mai szintjén sem csökken az emberek érdeklődése, és amelyek ma is a gyermeki lélek szellemi táplálékai, melyeken át a felnőtt is kapcsolatot tud tartani saját gyermekkorával és fejlődéstörténetével.
Antalfai Márta felismerte, hogy a magyar mese- és mondavilág különösen gazdag az archetípusok szimbólumaiban. Kivált a női lelki fejlődés ábrázolódik benne sajátosan és szemléletesen. A jungi lélektan elméleti háttere és fogalomkészlete keretében a mi mondáinkban is megnyílik a tudattalan ősképek, alapkésztetések, félelmek és fantáziák birodalma, és megmutatkoznak a belső megoldások és lelki teljesítmények is, amelyek a személyiséget erősíteni tudják.
Túlzás nélkül lehet mondani, hogy a könyv eredeti alkotás, izgalmas olvasmány és egyben útmutató a saját tudattalanunk, gyakran lelki fejlődési egyenetlenségeinkből és elakadásainkból eredő komplexusaink felé." (Dr. Buda Béla)