A szenvedő arc jellemzők

Történetünk úgy indul, hogy Essentielle feleségül megy egy tudóshoz, akinek agyát mechanikus szerkezet helyettesíti. A naiv fruska ujjongva csodálkozik rá vőlegénye szépen tündöklő rézhomlokára. Az esküvő napján még nem sejti, hogy e homlok miatt élete elkövetkező szakaszában tudósabbá kell majd válnia a legbölcsebb professzoroknál, több kitartásra lesz szüksége, mint egy maratoni futónak, és több ravaszságra, mint a legprofibb magándetektívnek. A rézhomlok mögött rejlő szerkezet ugyanis meghibásodik s a férfi arcára sajátos, szenvedő kifejezés merevedik rá.
A tudóstársadalom tehetetlenül áll az eset előtt, ezért Essentielle kénytelen maga nekilátni, hogy megjavítsa a mechanikus agyat és feltárja, mi minden lakozik társa elméjében. Bármire képes lenne, hogy visszakapja a férfit, akit megismert. Ez pedig a vártnál kalandosabb vállalkozásnak bizonyul.
Az írónő féltucatnyi regénye közül az 1964-ben keletkezett "A szenvedő arc"-ot a 2000-es években Franciaországban többször is kiadták. Hogy miért került ma reflektorfénybe ez a régi történet? #Bizarr, elbűvölő filozófiai mese# - írták róla a Le Monde-ban a 2004-es megjelenéskor. Ezen kívül tarka, gyorsan pergő és fantáziadús történet, mely bölcs tanácsaival segít talpon maradni nekünk, kapcsolataikban tétován botladozó embereknek.