A világ helyzete 2008 jellemzők

A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évről évre megjelenteti "A világ helyzete" című könyvsorozat aktuális kötetét az emberiség előtt álló egyik legnehezebb feladatról: hogyan építhetünk fel egy környezeti szempontból fenntartható világot.
A folyamatos emberi fejlődés -anyagi és szellemi értelemben egyaránt- ma attól függ, átalakul-e az ipari forradalom óta teret nyert piacgazdaság. Egy fizikailag korlátozott világban nem mehet vég nélkül az anyagi növekedés, és ha ez a növekedés exponenciális, akkor a korlátok határait hamarabb és sokkszerűbben érhetjük el mint azt a tudósok jósolni képesek.
E kiadvány azokra az újításokra helyezi a hangsúlyt, amelyek a fenntartható gazdaság létrehozását segítik az ipari termelés új felfogásától a gazdasági fejlődés új mércéin és a mikrofinanszírozáson át a szénd-dioxid kibocsátási üzletek alakulásáig és a biológiai sokféleség védelméig.
A huszonegyedik század gazdaságának azon az alapon kell nyugodnia, hogy jobban megértjük azt a fizikai és biológiai világot, amelytől függünk. Ahogyan Albert Einstein mondta: "Nem tudjuk megoldani a problémákat, ha ugyanúgy gondolkodunk, mint akkor, amikor okoztuk őket."
A könyv minderről a nagyközönség számára is közérthetően szól.