Az ízek útján jellemzők

A csodálatos körkép, amelyet a szerző ajándékoz nekünk, úgy mutatja be Friuli Venezia Giuliát mint a gasztronómia világában, önmagában is helytálló, fejlődő, egyedi tájegységet, amely ugyanakkor mélyen magába szívja az elmúlt korok hagyomány- és értékteremtő levegőjét, olyan jelentős személyek emlékeiből táplálkozva, mint Gianni Cosetti és Isi Benini, akik első számú inspirátorai annak a jelenségnek, amit ma a bor- és konyhaművészet reneszánszának nevezünk. Receptek és híres vendéglátók bőségtálai, és főként a helyi ízek, fűszerek, halak, húsok, sajtok, méz, olaj, grappa, liba, kacsa, disznó, borok és még egy sor fenséges hozzávaló segített legyőzni azt az általános hiedelmet, hogy az itteni konyha egy szegény tájegység szegény konyhája. Mindemellett, ahogy azt Turoldo atya tanítja, az efféle szegénység sok szenvedés, de ugyanakkor különleges értékek és kultúrák bölcsője is. Ezt Walter Filiputti könyve is bizonyítja.