Consuelo I-II. kötet jellemzők

A francia romantika egyik legnagyobb alakjának kiemelkedő műve a tizennyolcadik század Velencéjébe kalauzolja olvasóit. Kivételes tehetségű új énekesnő mutatkozik be a város neves színházában: a szegénysorból a nemesek világába emelkedő árva Consuelo, akinek ereiben cigányvér is csörgedezik. A lány tüneményes hangjával hatalmas sikert arat, ám a gonosz színházi intrikák, az erénye elleni aljas támadások, valamint megrázó szerelmi csalódása miatt elhagyja a lagúnák városát, és Mária Terézia birodalmában bújik el rosszakarói elől.
Nevelőnőnek szegődik, ám új otthonában, a világtól elzárt morvaországi kastélyban váratlanul szenvedélyes szerelem ébred benne. Consuelo torokszorítóan izgalmas kalandok közepette kerül lélekben egyre közelebb a kastély urának fiához, Albert grófhoz. Eztán már hiába az újabb sikerek Bécsben, ahová számos megpróbáltatás után érkezik meg, hogy tovább csiszolja énektudását, szíve visszahúzza a távoli kastélyba. A mesésen szövevényes, ugyanakkor szárnyalóan romantikus, zeneien nagyívű történet végkifejletéig a hősnőre számos újabb bonyodalom vár Poroszországban és Prágában.
A zenerajongó, egyszersmind tanult és szenvedélyes muzsikus Sand talán legsikeresebb műve - melyet jelentős mértékben közeli barátja, Liszt művei ihlettek - az operák zenei világát idézi mind hangulatában, mind szerkesztésében. A szerző századának merész egybefoglalását kínáló Consuelo folytatását Rudolstadt grófné címmel írta meg Sand.