CUKORBETEGEK DIÉTÁJA - TANÁCSOK ÉS RECEPTEK jellemzők

A cukorbetegség két fő típusa közül a felnőttkori ún. 2. típusú diabétesz a lakosság több, mint 1o%-át érinti. Mivel gyermekkorban ritkább, ezért a számot úgy kell érteni, hogy a felnőttek közül minden 6.-7. személynél kialakulhat a betegség. A cukorbetegségre ugyanis nagy mértékben hajlamosítanak a genetikai adottságokon túl, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások. A kiadvány összegzi a cukorbeteg diéta alapjait, mely a mai felfogások szerint nem a diabetikus készítményektől lesz diéta, hanem az ételek összetevőinek gondos megválogatásától, - figyelve arra, hogy az étrend minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostot, és alacsony glikémiás indexű ételeket tartalmazzon. A diéta tehát nem csak a cukorbetegeknek fontos, hanem minden elhízásra hajlamos, vagy mozgásszegény életmódot folytató egyénnek, mivel ezzel ki tudja védeni a cukorbetegség- és szövődményei kialakulásának kockázatát. A 40 oldalas kiadvány alapjául Dr.Fövényi József – Gyurcsáné Kondrát Ilona