egy falat... Spanyolország jellemzők

"Az étkezés élvezet - tartja egy spanyol mondás, és hogy ezt valóban komolyan is veszik, mi sem bizonyítja jobban, mint a kiváló "hispán" konyha. A napfényes Ibériai-félsziget történelmét, kultúráját és gasztronómiáját nagyban meghatározták a görög-római, illetve a mór megszállás évszázadai. Természeti adottságai miatt az öreg kontinenstől jórészt függetlenül fejlődhetett a mediterrán ország ízvilága, s megőrizhette főbb sajátosságait. Így a spanyol konyha ma már lesarkítva ugyan - egyet jelent a sűrű levesekkel, a bőséges húsételekkel és az erős fűszerekkel. A klasszikus menüsort felidézve, egy tányérra való frissítő gazpacho (hideg zöldségleves) és egy kiadós paella (sáfrányos rizs hússal) után a legfinomabb borok és sangría mellett az ínycsiklandó tapas-tál teszi fel a koronát az étkezésre. Most mi is belekóstolhatunk az állandó napsütés, a bikaviadalok és a lenyűgöző sokszínűség világába, hiszen mindebből fenséges ízelítőt ad az Egy falat... Spanyolország." (Serényi Zsolt)