Havasi - Solo piano etudes No. 1-13 (CD melléklettel) jellemzők

Etűdnek azokat a kompozíciókat nevezzük, amelyek valamilyen technikai nehézség legyőzését tűzik ki célul és ennek érdekében azt a bizonyos technikai formulát minél többször, és minél több alakban szerepeltetik.
Havasi Balázs még konzervatóriumi zongoratanárként szembesült azzal, hogy a pusztán gépies játékmódot megkövetelő etűdök nem örvendenek túl nagy népszerűségnek a zongoristanövendékek körében, míg egy kedvelt mű vagy dallam eljátszása során szinte észrevétlenül küzdenek meg az abban rejlő nehézségekkel.
Ekkor fogant meg benne egy olyan etűd sorozat gondolata, amely hangzásvilágát tekintve kifejezetten közel áll a 21. századi fiatalok ízléséhez.
Inspirálóak ezek az etűdök, megtanulásuk kihívást jelent - ugyanakkor rendkívül hasznosak is. Miközben a játékos belefeledkezik a harmóniavilágba, szinte észrevétlenül járja körbe a különböző zongoratechnikai problémákat.
Ahány etűd, annyi hangulat, karakter, zsáner. És a megtanult mű birtokában immár létrehozható az a kettősség, amely minden virtuozitás kísérője: a játékos magától értetődő muzsikálását hallgatva a közönségben fel sem merül a "technikai nehézség" gondolata, miközben sejthető, hogy a darab megszólaltatása komoly feladat.