Hódolat a Madárembernek jellemzők

John F. Deane Írországban, Mayo megyében Achill szigetén született. Ő alapította a híres és kitűnő Poetry Ireland folyóiratot, melynek sikere arra késztette, hogy tanári állását feladva az írásnak, szerkesztésnek és fordításnak szentelje napjait. 5 verseskötete, 2-2 regénye és novelláskötete és számos fordításkötete jelent meg.
A szerző angol nyelvű verseskötetei: Christ, with Urban Fox, Dedalus Press, 1997.; Krisztus a városi rókával. Manhandling the Deity, Carcanet, 2003.; Manhandling az istenség, Carcanet, 2002. Tocatta and Fugue: New and Selected Poems, 2003. Carcanet; Tokkáta és fúga: Új és válogatott versek, Carcanet The Instruments of Art, 2005. Carcanet; A művészet eszközei, A Little Book of Hours, Carcanet, 2008.; Az órák kicsi könyve. Legfőbb témái: a vallás, a hit, a részvét, a szülőföld lelkisége, az elkorcsosuló korszellem kritikája. Tagja az Aosdána elnevezésű ír Művészeti Tanácsnak és 1996-ban megválasztották az Európai Költészeti Akadémia főtitkárává.
Díjai: O'Shaughnessy Díj (1998), Nagy Nemzetközi Költészeti Díj, Románia (2000), Marten Toonder irodalmi Díj (2000). Megkapta a T. S. Eliot-díjat és a The Irish Times Költészet MOST-díját. Verseit Roberto Cogo fordította olasz nyelvre, s 2002-ben megnyerte Az Év Legjobb Külföldi Költészete Díjat Olaszországban. 2007-ben a francia kormány neki ítélte a "Chevalier de l'ordre des Arts et des lettres" kitüntetést.