Hogyan döntünk? jellemzők

Platón óta a filozófusok a döntéshozatalt vagy racionális, vagy emocionális folyamatként jellemzik: vagy tudatosan végiggondoljuk a problémát, vagy zsigeri érzéseink után indulunk.
Az elménk működését feltérképező legújabb kutatások szerint egyre világosabb, hogy ez a felosztás nem tükrözi a valóságot. Legjobb döntéseink az értelem és az érzelem finoman adagolt keverékén alapulnak, ahol az arányok a helyzettől függnek. Ha például lakást vásárolunk, legjobb, ha hagyjuk, hogy tudattalanunk rangsorolja a szempontok beláthatatlan sokaságát. A részvények kereskedelmében azonban intuíciónk szinte biztosan becsap bennünket. Tudatosan kell irányítanunk, hogy mikor melyik részét használjuk az agyunknak - ez pedig csak úgy sikerülhet, ha minél alaposabban megismerjük a saját gondolkodásunkat.
A méltán világhírű és a könyves sikerlistákat vezető szerző az ehhez szükséges eszközöket adja kezünkbe ezzel a könyvével, mely a legfrissebb kutatási eredményekre és a valódi "döntéshozók" -pilóták, tőzsdei spekulánsok, topmenedzserek, pókerjátékosok és mások- tapasztalataira épül.
Lehrer történetei meggyőzően mutatják be a különböző szélsőséges döntési helyzetek csapdáit és nyerő megoldásait. A hétköznapi és kivételes helyzetekben is saját problémáinkra ismerünk. Az olvasó a kötet végén nem szájbarágós, hanem jól használható és továbbgondolásra érdemes válaszokat kap a két fő kérdésre: Hogyan hoz döntéseket az emberi agy? És hogyan tehetjük jobbá ezeket a döntéseket?