Informatika agrárgazdasági alkalmazásokkal jellemzők

A gazdálkodók, az agrárvállalkozások tulajdonosai és a vidéki lakosok manapság egyre inkább integrált technikai és gazdasági információkat igényelnek a termelési, kereskedelmi és fogyasztói döntésekhez. Ezeket az információkat számítógépesített és elektronikus szolgáltatások közvetlen használatával érhetik el.
Az Internet szolgáltatások használatához természetesen szükséges a megfelelő hálózati kapcsolatok megléte. Örvendetes, hogy a mezőgazdaságban működő vállalkozások, gazdaságok, farmerek Internet elérési lehetősége folyamatosan javul. Az Internet, mint integráló platform, szinte minden alkalmazásban megjelenik. A térinformatika, a távérzékelés, az érzékelő és vezeték nélküli (wireless) technológiák integrációja a precíziós mezőgazdasági alkalmazásokban erősödik. Az E-business technológiák mezőgazdasági alkalmazásai is gyors ütemben növekednek.
A könyv a fontosabbnak ítélt informatikai témakörök áttekintése mellett az agrárgazdaság alkalmazási területeibe ad betekintést, ilyenek: az információs rendszerek, az E-szakigazgatás, a mobil Internet, a termékazonosítás és termék-nyomonkövetés technológiái.