Kaotikus dinamika jellemzők

"A káosz egyszerű rendszerek bonyolult időbeli viselkedése. A káosz nem térbeli, nem statikus rendetlenség, hanem egy mozgástípus. Számos hétköznapi folyamat (a flipperautomata golyójának mozgása, kávé tejben történő elkeveredése) mellett szerepel áramkörök működésében, egyes betegségek és járványok lefolyásában, gazdasági részfolyamatokban és jóval nagyobb időléptékben is: például a Naprendszer alkotóelemeinek mozgásában.
Annak ellenére, hogy a káosz szabálytalan, sőt véletlenszerű, megfelelő ábrázolásban határozott szerkezettel, az ún. fraktálszerkezettel társul, mely minden nagyításban újabb és újabb részleteket tár fel. A káosz vizsgálata újfajta geometriai szemlélettel, eddig nem tapasztalt esztétikájú grafikus ábrázolással jár.
Könyvünk a klasszikus mechanika keretén belül - melynek alaptörvényeit minden középiskolás ismeri - mutatja be a káosszal kapcsolatos jelenségeket. Talán itt a legmeglepőbb az a tény, hogy a valószínűségi szemlélet a kaotikus folyamatok érdemi megértésében elkerülhetetlen.
A könyv elsősorban a felsőoktatás hallgatóihoz szól, de jelentős részeit a matematikában kevésbé jártas érdeklődők is megérthetik." (a Kiadó)