Kígyóasszony jellemzők

Victoria Holt újabb izgalmas regénysorozattal lepi meg olvasóit. Az első kötetből megismerhetjük Medici Katalint, aki tizennégy éves korában kénytelen engedelmeskedni hataloméhes rokonának, VII. Kelemen pápának: elhagyja otthonát, Itáliát, valamint gyermekkori szerelmét, és hozzámegy a francia király második fiához, orleánsi Henrikhez.
A király egy gyönyörű özvegyasszonyt, Diane de Poitierst bízta meg azzal, hogy fiából férfit faragjon. Henrik mogorva, visszahúzódó ember, a nála tizennyolc évvel idősebb asszony vonzerejének azonban képtelen ellenállni. A fiatal Katalinnak nemcsak a nála idősebb és jóval tapasztaltabb asszonnyal kell felvennie a harcot, de a férjével is, aki még találkozásuk előtt makacsul eldönti, gyűlölni fogja itáliai feleségét.
Katalinnak nemcsak új népének ellenszenvét kell elviselnie, de férjének megalázó, pusztán kötelességtudatból tett éjszakai látogatásait is. Bár apósa Henrik halála után ő i s a trónra kerül, az új királyt mégsem ő irányítja, hanem vetélytársnője. A francia nép sem őt, hanem Dianet tekinti királynéjának. A rengeteg megaláztatás és a férje szerelméért folytatott elkeseredett és eredménytelen harc végül megkeményíti Katalin szívét - Henrik halálával az asszony a szerelmes itáliai lányt is örökre eltemeti.