Madarak jellemzők

Az állatok közül a madarak azok, amelyekkel a hétköznapi életünkben a legtöbbször találkozunk. A nagyváros közepén is velünk élnek, és szépségükkel, énekükkel kápráztatnak el minket. Az ember számára a madarakat sokkal könnyebb megfigyelni, mint például a legtöbb emlősállatot, amely rejtőzködve él. Ezért a madarak a számunkra érthetőbb módon jelzik, hogy milyen a bennünket körülvevő természet állapota. Ha azt látjuk, hogy egyre inkább pusztulnak a környezeti egyensúlyra érzékeny fajok, pl. a gólyák, s ugyanakkor elszaporodnak a megzavart állapothoz jól alkalmazkodóak - pl. az örvös galambok -, akkor ez olyan intő jel, melyre föl kell figyelnünk.
A madarak egyre több vészjelet adnak le nálunk és a világon egyaránt. Az ornitológusok (madártani szakemberek) és a természetszerető emberek felismerik ezeket a jelzéseket, amelyek figyelmeztetnek a természetrombolás veszélyeire.
A madarak megfigyelése tehát nem csupán szórakozás, hanem hasznos és fontos dolog, amely által megtanulunk jobban, kíméletesebben bánni a természettel. Ám ha igazán meg akarjuk érteni a madarakat, tudnunk kell egyet s mást a testük felépítéséről, az életmódjukról és arról, hogy mire van szükségük a létezéshez.
Ez a könyv igyekszik ebben is segíteni. A legtöbb madár tud repülni. Megmutatjuk, miféle 'különleges felszerelésre' van szükségük ehhez. A madarak élete messzemenően szabályozott. Az egy éven belül lezajló változások tükrében jól nyomon követhető a sorsuk. Az egymást követő évszakokban a tavaszi dürgéstől, a fészekrakáson és a fiókanevelésen át a hideg okozta pusztulásig követhetjük nyomon a madarak életét. A könyv végül bemutatja a Föld különböző tájain található madárközösségeket és a madárvédelem különböző lehetőségeit is.