Mentálhigiéné és segítő hivatás jellemzők

"A mentális egészség fenntartása és a betegségek megelőzése egyszerre egyéni, mikro- és makroközösségi érdek, melynek elősegítéséhez kíván hozzájárulni a "Mentálhigiéné és segítő hivatás" című kötet.
A mentálhigiénés szemléletű segítségnyújtás számos szakterületen megjelenhet, növelve az adott humán szolgáltatás hatékonyságát és színvonalát. Jelen kötet célja, hogy betekintést nyújtson az egészségprevenció és promóció szempontjából kiemelt jelentőségű ellátási területeken megvalósuló szakmai tevékenység mentálhigiénés vonatkozásaiba. A pszichiátriai, addiktológiai szakellátás, az idősgondozás, az oktatás, a szociális munka, a büntetés végrehajtás, a vallás területét érintő írások egy része a mentálhigiénés szemlélet adott szakterülethez kapcsolódó elméleti kérdéseivel foglalkozik, míg másik része "jó gyakorlatok" bemutatásával törekszik hasznos és alkalmazható példákat nyújtani a segítő tevékenységet ellátó olvasók számára.
A kötet megjelenése a mentálhigiénés szemléletű segítségnyújtás elméleti és gyakorlati területén megvalósuló ismeretszerzést és szakmai építkezést kívánja szolgálni." (a Szerkesztők)