Miért Sarkozy? jellemzők

Nicolas Sarkozy, a Francia Köztársaság 23. elnöke 2007. május 18-án megkezdte államfői működését. De miért Sarkozy?
Koncz Attila kitűnő könyve erre ad világos választ, bemutatva az elnökválasztási küzdelmet, de a legfőbb ellenfelek: a baloldali Ségoléne Royal (PS) a centrista Francois Bayrou (UDF) és a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen (FN) programját is, személyükkel, eszméikkel fogadtatásukkal együtt.
Mit tanulhatnak a könyvből a politika iránt még mindig érdeklődők a politikusok és aktivisták? Technikát is, jó modort is, a megegyezés készségét és nagyvonalúságot, de leginkább tisztességet. Mert ma, amikor Magyarország fölemelkedésének fő akadálya saját politikai osztálya, a politikai elit "erkölcse" és inkompetenciája, szükséges a kitekintés. Akkor hát: miért Sarkozy?
Például azért, mert a második forduló előtt eztmondta: "Nem kérem senkitől, hogy megtagadja önmagát." Hát ezért Sarkozy. Meg talán azért is, mert Franciaország egy olyan ország, ahol a vesztes: Royal gratulál ellenfelének, miközben ezt mondja: "számomra csak egyetlen Franciaország létezik." Ez az, amit Nekünk is meg kell tanulnunk. Mert ha nem, a további züllés, önmagunk szétverésének készülődő végszámlája irtózatos lesz.