Múlt-kor negyedéves történelmi magazin - 2010. ősz jellemzők

A kiadvány tartalma:
-A nemzet özvegyei: Szívszorító vallomások, drámai sorsok: a vértanúk asszonyai, akiknek élete gyökeresen megváltozott a megtorlás után.
-Végzetes vonzerő: Zichy Karolina grófnő a reformkor ünnepelt szépsége volt: ebbéli tehetségét a társasági élet színterein élvezettel használta ki.
-Erős, mint a Bors: Munkásmozgalmi témájú filmsorozatnak indult, másra futott ki. "Semmi komolykodás, nem politikatörténetet írunk!"
-De hová lettek a náci bűnösök? Az egykori nemzetiszocialista jogászok a háború után visszaszivárogtak a bíróságokra: a bűnösök felmentését is elintézték. Mit még?
-Leletmentés: A mélység titka, avagy magyar roncskutatók víz alatti kalandjai Fokvárostól a Balatonig. Hoztak már föl kincset, de találtak rabszolgasírt is.
-Lassítás: Mazsolának nézték a kalácsban... Hogyan és miért találta ki Antall József, hogy Göncz Árpád legyen a köztársasági elnök, és miként ért célt elképzelése?
-Kitekintő: Charles Lindbergh repülőzseni egykor milliók kedvence volt, ám pálfordulásai miatt sokan meggyűlölték. Eltitkolt famíliája DNS-tesztet kért.
-Lapról lapra: Gyurkó László Kádár-mondatáért bezúzták a Valóságot, Seress Gábor riportja miatt még saját lapja, a Magyar Nemzet is elnézést kért. Egy hírlapíró tragédiája.
-Romkert: A budafoki Törley-kastély: napjainkban sugárbiológiai intézet működik a romos rezidencián, ahol egykor valóban pezsgő élet folyt.
-"Minden nemzetnek..." A Széchenyi-idézetekkel nem árt vigyázni; esetleg némelyik nem is tőle származik. Egy elhíresültet politikusoktól bloggerekig szajkóznak: na de valóban ő mondta-e?
-Bercsényi biztos hazudna: A Rákóczi-szabadságharcot kutatja új szemlélettel Mészáros Kálmán, akit anno annyira megfogott egy könyv, hogy még Dévényi Tibi bácsinak is levelet írt volna.
-Apám világa: András Károly puritán hajlamú, tartózkodó modorú, de sziporkázó intellektusú és humorú ember volt. S közben szólt a Szabad Európa Rádió...
-Rendhagyó női sorsok: 1848-49 nyarán többen időztek Füreden, mint előtte vagy utána bármikor. És ahol nagy a kereslet, ott nő a kínálat is... Rosszéletű nők szabadságharcbeli kalandjai.
-Főnökök fürdőgatyában: Hogy és hol nyaraltak a XX. század meghatározó politikusai? Eddig nem ismert, meghökkentő fotók Horthytól Kádáron át Brezsnyevig.
-Nagy Imre utolsó békés napja: 1956 október 22-én neves vendég szüretelt a Zabó családnál Badacsonyban. Aztán jött érte a katonai teherautó. "Életem egyik legszebb napját töltöttem itt maguknál..."
-Egy példamutatóan modern magyar nő. Siachta Margit, a két totális diktatúra modern nőalakja hősként élt, zsinórmértéke a több mint kétezer éves kereszténység volt. Schmidt Mária írása.
-Jan van Eyck kódolt szimbólumrendszer. A XV. század alighanem legismertebb festőjének egyik legkedveltebb alkotása az Amolfini házaspár. Csakhogy a kettős portré tele van rejtéllyel: még az sem kizárt, hogy maga az alkotó és felesége szerepel a festményen.
-Múzeumi Bónuszok: Az új lapszám érkeztéig járja be az általunk ajánlott múzeumokat ősszel is! A Múlt-kor történelmi magazin jóvoltából egyedülálló módon 8 intézményben 2 fő 1 jegy áráért látogathatja a kiállításokat.