Múlt-kor negyedéves történelmi magazin - 2010. tavasz jellemzők

- A "kannibál" gróf kalandjai: Festetics Rudolf hatéves nászútja alatt áthajózta a Földet. Gazdagon dokumentált drámák a messzeségből.
- Az igazi Trebitsch: Volt angol képviselő, rab, kettős ügynök, buddhista szerzetes: a paksi világjáró regényszerű élete.
- Történész lett, mert kioktatták: Hermann Róbert a lázadásról, a gyűjtőszenvedélyről és Barguzinról. Interjú.
- Házastársi bűncselekmények: Hogyan jutunk el a nő bűnös státuszától a férjek nyilvános felelősségre vonásáig? Kitekintő.
- Aktuális: Egy hányatott sorsú nemzeti ünnep története. Miért nem érezte magáénak egy korszak sem március 15-ét?
- Lassítás: Az újságíró olyan, mint a futballkommentátor, aki a meccs hevében "Tizengyes!"-t kiált. Weyer Balázs lassítása.
- Romkert: Petit England Vasban: a mikosdi pusztába épített csodát nem kímélte a történelem vihara.
- Lapról lapra: Sztálin haldoklását a Népszava mély megrendeléssel tudatta. Szerkesztette: Bodó Béla. Közreadja: Murányi Gábor.
- Art poetica: Egy ellentmondásos festő - a női test puhasága ellenére hűvös és visszafogott maradt. Ingres, a korai modernek előfutára.
- Rokonok: Meghalok, ha nem leszel a feleségem - a Gárdos család kórházi barakkból induló, hihetetlen szerelmi története.
- A hidegre tett konfliktus: segélykiáltásokkal kísért nagyhatalmi küzdelem az Antarktiszért és az Északi-sarkért.
- A káposztát rögtön a legelső magyar regény a magos heraldikai címerpajzsra emeli. Itt a folytatás.
- Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1927-ben elindult, hogy egy oldalkocsis motorkerékpárral körbeutazza a Földet. Nem kellett út, ott volt a szerelő, és mindenfajta vacak benzint meg tudott inni a motorkerékpárjuk; ezzel létrejött a korai húszas évek, ha úgy tetszik, technikai világutazójának az alapsejtje. A túra nyolc évig tartott, és a páros kalandok sorával találta magát szembe. Kíséretükben volt eb is, itthon viszont a kutya sem foglalkozott velük.
- Pisztolypárbaj 1896-ból: "Kibékítési kísérletet tettünk, de ők verekedni akartak; erre a markukba nyomtuk a mordályokat." Részletek a magyar Svejk naplójából.
- Farkas Zoltán úgy döntött, támogatja Giorgio Perlasca élelmiszeripari üzletkötő „vállalkozását”, aki 1944-1945 telén több mint hatezer üldözött életét mentette meg. Ő Csorba László történelmi hőse.
- Almásy László Szahara-kutató repülőmodelleket épített, az első világháborúban önként jelentkezett a monarchia légierejébe, harcolt a Balkánon és az olasz területek felett: aztán jöttek a kalandok.
- Aki még életében Jókai-hős lett: Kepes Gyula, a fagyos észak magyar orvosa. Élete főművének, a Ferenc József-föld felfedezésének a névleges birtoklásáról egy darabig le kellett mondania, de ha a jég be is szakadt alatta, viccelődve kapaszkodott ki. Lelket öntött társaiba.
- Múzeumi Bónuszok az új lapszám érkeztéig járja be az általunk ajánlott múzeumokat. A Múlt-kor történelmi magazin jóvoltából 2 fő 1 jegy áráért tekintheti meg a kiállításokat.