Múlt-kor negyedéves történelmi magazin - 2011. tavasz jellemzők

A kiadvány tartalma:
-Angol uralkodók fura frigyei: Kivégzés, lemondatás, halál: az angol királyi házak ezeréves házassági kísérleteit számos tényező befolyásolta. Az uralkodó frigyre lép.
-Hitler szerint a történelem: A nácik történelmi példaképei a Führer kénye-kedve szerint változtak. Középkori császárok látványos felemelkedése és még látványosabb bukása.
-Miért figyelte Ferenc József?: A császár tudott felesége és öccse titkos levelezéséről is. Metternich a rendőrség besúgóinak hitt, végül I. Ferenc döntött.
-Titkok kamrái: Egy feltáratlan helyszínen folytatnak sikerrel kecsegtető ásatásokat magyar egyiptológusok a thébai nyugati parton. Mesél a 344-es sír.
-Mesés Margat: Az ember, aki hegyre ment föl, és egy középkori keresztes várromról jött le. Major Balázs szíriai missziójának mérlege.
-Mesterkém vagy Háry János?: Szabó Miklós a kapitalizmusból kiábrándult férfi volt. Legalábbis a politikai atombombának szánt sajtótájékoztató konklúziója szerint. Egy emigráns arcai.
-Romkert: Az idő vasfoga az edelényi kastélyt sem kímélte. A palota, ahol az ember még a dolgát is csak freskók közt tudja elvégezni...
-Rémségek a 301-es parcellában: 1989 előtt kétszer végeztek nagyobb sírfeltárást a politikai foglyokat rejtő temetőrészen. Csecsemő- és állati maradványokra senki sem számított.
-Kémek a porfészekben: Wesselényi és Deák a Balatonban pezsgőzött, utóbbi így írt "titkos üzeneteket" az őket figyelőknek. Besúgók és ügynökök a XIX. századi Magyarországon.
-Banán Köztársaság: Ha azt mondjuk, betűtészta, azt mondják, menza. A korszak, amikor a Sport szelet cserealap volt: a Kádár-rendszer fenékig tejbegrízes kulináriája.
-Egy sosemvolt invázió képei: A kartográfiai remekek nyomán tudjuk: miként tervezett Hitler partraszállni az Egyesült Államokban. A meghiúsult terv végül regényekben élt tovább.
-Háború a konyha frontján: "Ha spórolunk az étellel, életet menthetünk" - megtanulták ezt az angol nők is. A fő kérdés, persze, ez volt: miből főzzünk most teát?
-S lőn világosság: Itthon 1945-től üldözték a vallást: a "klerikális reakció" a szocializmust gátló "erők" gyűjtőfogalma lett. Az ukáz a pártközpontból jött, egyházi vezető pedig ritkán lehetett olyan személy, aki az állami szervekkel ne ápolt volna szoros kapcsolatot. Világosság fedőnéven hírszerző csoport is "felügyelt".
-Téglarakás: Átvilágítás: a rendszerváltás neuralgikus pontja és szenvedélyektől fűtött vitatémája. Az első ciklus ráment, konszenzus azóta sincs. Miért maradt el a múltat lezáró katarzis? Válaszok a Lassításban.
-A kommunizmus Való Világa: 1963-ban néhány gyanús kiütés miatt karanténba zárták a Royal Szálló vendégeit és alkalmazottait. A luxusbörtönben féktelenül folyt a pezsgő és a kaviár. És Ámor nyilacskái is célba értek.
-Visszatérés a földre: Amikor Varga Zsuzsanna témát választott a doktorijához, mindenkitől csak azt hallotta: megőrültél, kit érdekelnek a téeszek? Az élet a "búzamezős lányt" igazolta.
-Egy reneszánsz pápa viszontagságokkal teli családi élete: A sors fintora, hogy éppen egy éles szemű művésznek, Tizianónak kellett megfestenie a szentatya egymással viaskodó családtagjainak arcképet. Pillantás a reneszánsz Vatikán zárt falai és cseppet sem unalmas hétköznapjai mögé. De hova tűnt III. Pál jobb keze?
-Múzeumi Bónuszok: Az új lapszám érkeztéig fedezze fel felünk az általunk ajánlott múzeumokat! Történelmi magazinunk jóvoltából 8 intézményben 2 fő 1 jegy áráért látogathatja a kiállításokat. Múlt-korikum.