Múltidéző szakácskönyv jellemzők

"Az olvasó rendkívül értékes könyvet tarthat a kezében, ha kicsit is érdekli a szlovák kisebbség magyarországi múltja, ha szeretne valami más, a megszokottól eltérő ételt tenni az asztalra.
A téma lelkes megszállottja, talán egyetlen, ennyire alapos ismerője, Végváriné Babirák Ilona nem először osztja meg olvasóival évtizedekig tartó kutatómunkájának, valamint saját élettapasztalatának eredményét. Az 1999-ben megjelent "Oroszlány, egy magyarországi falu legendája és igaz története" című könyve méltán aratott nagy sikert, még a kiadás évében elfogyott minden példánya. Igazi lokálpatriótaként követte lépésről lépésre övéinek hányattatott életét, kutatta évszázados szokásaikat, megosztja velünk gyermekkori emlékeit, örömeit, elődei iránt érzett őszinte, meleg szeretetét és tiszteletét.
Bizonyára vannak még fehér foltok a szerző eddigi munkáiban, hiszen nem sok írásos anyag állt rendelkezésére, mégis olyan kincset adott át nekünk, melyből sugárzik az övéi iránt érzett szeretet, a hagyományok tiszteletének, ápolásának parancsa, felelősségérzete aziránt, hogy a gyökereket nem szabad, nem lehet elfelejteni. Minden elérhető adat, mely birtokába került, életművében és részben ebben a könyvben fellelhető, s úgy gondolom, haszonnal forgatható azok számára is, akik ezt a tevékenységet folytatni kívánják.
Könyvének második része a szlovákok jellegzetes ételeivel, azok elkészítési módjával ismertet meg. A legegyszerűbben előállítható, kevés nyersanyagot igénylő főznivalótól az ünnepi, bonyolultabb és gazdagabb fogásokig széles a paletta. Érdemes ezeket elkészíteni, megkóstolni, változatosabbá tenni étkezésünket, s megismerni tapasztalati úton is mindazt, amiről a könyv lapjain olvashatunk. Köszönetemet és őszinte megbecsülésemet szeretném kifejezni a szerzőnek, hogy a kötetben megjelent ismereteit megosztotta velünk, olvasókkal." (Dr. Dancs Albertné)