Napkeltétől napnyugtáig jellemzők

"E könyv megszületését két gyermekemnek, a 6 éves Gergőnek és a 3 éves Petinek köszönhetem. Összegyűjtöttem a közösen tanult mondókáikat, dalaikat, melyeket kiegészítettem még számos, korosztályuknak megfelelő darabokkal. A legkedvesebbeket a mai napig szívesen felelevenítik, ismételgetik.
A kötettel szeretnék segíteni kezdő szülőtársaimnak is, akik remélhetőleg sok élményt nyújtanak majd gyermekeiknek. Azt hiszem, mindnyájan alig várjuk - mamák és papák -, hogy kisbabánk megszülessen, a karunkban tarthassuk, ringathassuk. Boldogan etetjük, ápoljuk, gondozzuk a csöppségeket, de mindez nem elég!
Fiaimhoz már magzat korukban beszéltem, énekeltem - munkám révén is -, sok zenét hallgattam. Gondolom, hallották ők is, mert a tetszést, illetve a nem tetszést egy-egy rúgás mértékéből szűrtem le. Születésük után sem szakadt meg a folyamat. Sőt! Beszélgettem velük, tanítgattam őket, s be-belopkodtam egy-egy mondókát, dalocskát az éppen aktuális folyamatba.
Tehát saját tapasztalataim alapján mondhatom el, hogy szinte az anyatejjel együtt szívják a kicsik magukba a ritmikus mondókákat, az egyszerű, kis hangterjedelmű dalokat, az anyai szív monoton, egyenletes ritmusát visszaidéző altatókat. Ezeket gyakran ismételgettem, a velük szorosan összefüggő mozgásokat világosan mutattam. Egy kis idő után már gyerekeim mosolya, szemük csillogása, minden mozdulatuk elárulta, hogy tetszik nekik, felismerik a megszokott dalt. Nagyon korán megjegyezték és utánozták azokat. Ahogy cseperedtek, természetes igényükké vált a közös éneklés és játék. Óvodás korukban ugyanazokkal a mondókákkal kínálják az ételt a babának, vagy azokkal az altatókkal ringatják el a mackót, amiket tőlem tanultak."