Növényvédelem a zöldségtermesztésben jellemzők

A károsítók elsősorban gazdasági jelentőségük alapján kerültek a könyvbe. Ugyanakkor a szerzőknek az is célja volt, hogy lehetőleg átfogó képet nyújtsanak, hogy a még csak elszórtan megjelenő károsítók által okozott károk is diagnosztizálhatók legyenek. Ezért elsősorban azokat a kórokozókat és kártevőket vették figyelembe, amelyeket zöldségkultúráinkban ez idáig már észleltek vagy hasonló éghajlati viszonyok mellett zöldségféléken előfordulnak, és megjelenésükre feltétlenül számítanunk kell.
A károsítók elleni védekezési módszerek kidolgozása az integrált növényvédelem kialakításához szolgál alapul, és segít a kémiai növényvédelem visszaszorításában. Az integrált növényvédelem lényeges eleme a tolerancia- és rezisztenciatulajdonságok kihasználása, ezért a zöldségfajták különböző fogékonyságáról is közöl adatokat.
Az első fejezet a nem fertőző betegségekkel, a kórokozókkal, az élősködő növényekkel, a gyomnövényekkel és a kártevő állatokkal foglalkozik. Az egyes zöldségfajok betegségeit és kártevőit részletesen ismerteti a könyv legnagyobb terjedelmű, második fejezete. A könyv a növényvédelmi eljárások bemutatásával zárul.