Nukleáris energia, társadalom és környezettudatosság az Atomvárosban jellemzők

A paksi atomerőmű kapcsán 2014-ben bejelentett bővítési döntés újra a nukleáris energia felhasználásra, a biztonság és finanszírozás kérdéseire irányította a hazai közvélemény figyelmét. A bővítés körülményei nyomán kialakuló politikai viták hátterében kevéssé ismert történelmi, szociológiai és gazdasági folyamatok húzódnak.
Paks, ez az egykor alvó kistelepülés mára Magyarország egyik legismertebb városává nőtte ki magát, köszönhetően hazánk történelme legnagyobb ipari beruházásának. Paks és az atomerőmű mára szimbiózisban él egymással, a város minden lakosának van valamilyen kötődése az erőmhöz. A kötet az atomerőmű építése következében formálódó társadalmi folyamatokkal foglalkozik, sorra véve a kialakult - környezeti, társadalmi, valamint politikai - helyzeteket, továbbá betekintést nyújt a paksi lakosság környezettudatosságának aspektusaiba egy 2013-ban készült helyi közvélemény-kutatás segítségével.
A könyvben szereplő témák mindegyike valamilyen formában kapcsolódik a paksi atomerőműhöz, amely így vonalvezetője a nukleáris energia felhasználása körüli vitának, az atomtemető-ügyeknek, a Paks városában kialakult társadalmi, politikai konfliktusoknak, továbbá a környezettudatosság elméleti hátterének és formálódásának.