Ősi kincsünk: A magyar konyhaművészet jellemzők

A magyarok vándorlása, majd a honfoglalás után bekövetkezett 1100 esztendő alatt sokféle hatás érte konyhaművészetüket, részben azoktól a népektől, amelyekkel a magyarok ősei együtt éltek, de később útjaik különváltak, részben pedig azoktól, amelyekkel a honfoglalás után a magyarok a Kárpát-medencében kapcsolatba kerültek, vagy amely népekkel nem egyszer a trónra került királyaik révén sajátos kölcsönhatás alakult ki. A könyv szerzője, Dr. Lelkes Miklós Zsolt, akinek egyik diplomája dietetikus, a szakirodalom felhasználásával áttekintést ad arról, hogy miként alakult, fejlődött a magyarság konyhaművészete, táplálkozása. A magyarság találékonysága, szépségszeretete, sajátos ízlésvilága olyan egyedi konyhát alakított ki, amely méltó arra, hogy a világ még jobban megismerje. A szerző kitér arra, hogy más népek konyhaművészete milyen hatást gyakorolt a magyarokéra, és hogyan vált annak szerves részévé. A könyv menete a főbb magyar történelmi korszakokat követi. A szerző könyve végén néhány olyan táplálkozásra vonatkozó ismeretet emel ki, amelyek az egészség megőrzését és fejlesztését is szolgálhatják.