Projektmenedzsment a szoftverfejlesztésben jellemzők

A könyv célja áttekintő ismereteket nyújtani informatikai, és ezen belül is a szoftverfejlesztési projektek irányítási kérdéseiről.
A projektek működési környezetének áttekintése után végigkíséri a projektek életciklusát az előkészítéstől és az indítástól a projekttervezésen és követésen át egészen a projektzárásig, sőt a projektek utóéletéhez tartozó tevékenységekig. Vizsgálja a projektet kísérő, támogató folyamatokat: a projektbecslést, a követelménykezelést, a változáskezelést, a kockázatkezelést, végül a dokumentálást és a projektekkel összefüggő jogi kérdéseket.
A szerző kiemelt figyelmet fordít a projektirányítás emberi vonatkozásaira, részletesebben foglalkozik az ügyfélkapcsolat problémáival, a személyiségmodellekkel, az informális csapatszerepekkel, valamint a vezetési, ösztönzési és kommunikációs kérdésekkel.
A hagyományos és az agilis projektszervezési módszerek elemzése és összhasonlítása végigkíséri a könyv egészét. Az agilis módszerek közül a szerző részletesebben is kitér a scrum és a kanban sajátosságaira.
A könyv elsősorban kezdő (vagy potenciális) projektvezetőknek ad útmutatást. Bevezető jellege ellenére gyakorlott projektvezetőknek is tartogathat újdonságokat. Nem titkolt célja, hogy közelebb hozza az olvasóhoz ezt az izgalmas szakmát, gyakorlatból vett sok példával, illetve ábrával illusztrálva.