Regények és nagyobb elbeszélések 5. jellemzők

Krúdy legnépszerűbb műveinek a közreadásához érkezett el az életműsorozat 9. kötete.
Az első Szindbád-elbeszélésekkel együtt keletkezett a "Francia kastély", melynek főhőse úgyszintén Szindbád. A regényt erős szecessziós hangulat hatja át. A sikeres műnek az író életében több kiadása is napvilágot látott, ám egy olcsó, füzetes kiadvány számára terjedelmi okok miatt megrövidítették, és a későbbi kiadások ezt a csonka szöveget követték. E sorozatban újra a teljes mű jelenik meg, helyreállítva az író eredeti szándékát.
A népszerűbb művek árnyékban született "Mákvirágok kertje" hősei szeretetre méltó különcök. Az idilli történetben férfiak és nők egymástól elválasztva élnek, mint egy rezervátumban, hogy csak a regény legvégén találjanak egymásra.
"A vörös postakocsi" Krúdy legismertebb és legkultikusabb műve. A regény szereplőinek többsége valóban élt. A könyv azért is lett annyira népszerű, mert mindenkit érdekelt, hogy kit ismerhet föl benne. A korabeli szenzáción túl a regény a reménytelen és boldogtalan szerelem éneke, s az "Álmoskönyv" mellett a legtöbbször kiadott Krúdy-mű.
A "Szarvasgomba-emberek" egy novella-ciklus: meghatározatlan helyszínen játszódó históriája a romantika korába vezeti az olvasókat, amikor a dimbes-dombos dunántúli tájakon még Kisfaludy költött regéket.
A kötet utolsó darabja a "Palotai álmok". A romantikus leányszöktetési história a valóságot előlegezi, évekkel később maga az író is így próbálta megszöktetni ifjú szerelmesét...