Rockcirkusz jellemzők

"Amikor 1877-ben Edison feltalálta a fonográfot, bizonyára nem sejtette, hogy egy új művészeti forma technikai alapjait hozta létre. A hangrögzítés forradalma alapjaiban változtatja meg a zenei kommunikáció lehetőségeit.
A XX. század második felében megszületett a dalforma. Az énekelt ritmusos szövegek mindig is nagyon könnyen rögződtek az emberek lelkében, de csak a hatvanas években terjedt el az a technika, amivel ez az ősrégi forma bevonult a háztartások csendjébe. A lemezekre énekelt számok, mint a zenei-irodalmi iparművészet produkciói, tömegesen sokszorosítható és terjeszthető termékké váltak. Kialakultak azok az ipari formák, amelyekbe bele lehetett préselni, ha volt, a művészi mondanivalót.
A dalok jelenléte akkor vált igazán fontossá, amikor a hatalom őrzőinek éberségét kijátszva mindenkihez elvitték a jelenlét üzenetét. A műfaj hazai története különösen izgalmas és tanulságos lehet mindazoknak, akik mindig is érezték, és akiknek ma sem mindegy, hogy miről szól a dal." (Bródy János)