Stahl magazin különszám 2014. április jellemzők

Mindig is fenntartásaim voltak a magyarul megjelenő, külföldi gasztromagazinokkal és szakácskönyvekkel. Az ételek csodaszépek bennük, szinte leugranak a fotókról, de sajnos elég sok receptről kiderül a végén, hogy használhatatlan. A guta tud megütni ilyenkor. Például amikor nem kapni itthon a megfelelő alapanyagot, fűszert, speciális tepsit. Nemrégiben súgva kérdezte tőlem az egyik anyuka a szülői értekezleten, hogy vajon mi lehet az az "önemelkedő liszt", mert látott egy klassz csokitortareceptet, kedve lenne megcsinálni, de sehol sem tud venni ilyet. Visszasúgtam neki, gyanítom, ez az angoloknál kapható self-raising flour lesz, ami tükörfordításban tényleg ,,önemelkedő liszt", és az a lényege, hogy lisztkilogrammonként 4 evőkanál sütőpor és 2 teáskanál só van benne. Nyugodtan használjon helyette sima lisztet, csak tegyen bele ilyen arányban sütőport meg sót, és akkor működni fog a recept. Persze ezeket az apró, ám igen lényeges trükköket, fortélyokat nem azért tudom, mert egy hihetetlen zseni vagyok. Hanem azért, mert az elmúlt 25 évben hosszú órákat töltöttem külföldi szupermarketekben, és bámészkodtam: hacsak megláttam egy nagyobb üzletet, máris felfedezőtúrára indultam (a férjem a mai napig utálja, amikor ezzel húzom az időt). Most joggal kérdezhetik tőlem, mégis miért lesznek jól használhatók a Stahl magazin különszámok receptjei, ha az amerikai, nagy sikerű Martha Stewart Everyday Food újsággal együttműködésben jelennek meg. Hiszen akkor ezek is külföldi receptek, nem? Elmondom, miért: o a recepteket nemcsak lefordítjuk, hanem a hazai viszonyoknak megfelelően szerkesztjük (erre engedélyt kaptunk az amerikai partnertől), o csak olyan hozzávalók szerepelnek, amelyek itthon is megvásárolhatók, o szerkesztőségünkön kívül Magyarország különböző pontjain élő próbafőzők is elkészítik a recepteket a megjelenés előtt (hiszen nem elég, ha nekünk sikerül Budapesten). Remélem, a fentiek garantálják, hogy sok finom, egyszerűen elkészíthető étellel ismerkednek meg, és a sorozat többi tagját is szeretni fogják. Ebben segítségükre lesz Wichmann Anna, a mostantól kéthavonta megjelenő különszámok főszerkesztője, aki maga is jó szívvel ajánlja ezeket a recepteket. Jó étvágyat, jó sütés-főzést, Stahl Judit