Stílus a kortárs képzőművészetben jellemzők

A Műcsarnok Kiadó Elmegyakorlat-sorozatában most megjelenő útmutató humoros hangvételű, gyakorlati kézikönyv képzőművészek, kurátorok, kritikusok számára.
A szerző, Pablo Helguera mexikói származású, Brooklynban élő képzőművész a kortárs művészeti szintér szereplőit és szabályait veszi swifti górcső alá. A művészeti környezet működését sakkjátszmához hasonlítja, amelynek alakjai -a múzeumigazgató, a gyűjtő, a kurátor, a kritikus, a művész- a sakktáblán álló figurák megfelelői. Igyekszik praktikus tanácsokkal ellátni az érdeklődőket a művészet világában honos szabályokról: milyen protokollokat, mintákat és etikettet kell követnie a játékosoknak, ha érvényesülni és győzni akar ebben a globális játékban?
Egy sor olyan dolog megtalálható Helguera könyvében, amit mindig is tudni is akar(t)unk a művészetről, de sosem mertük megkérdezni: hogyan öltözködjünk, miként viselkedjünk a megnyitókon, illik-e lefeküdni kurátorként tehetségtelen művészekkel, stb.? A zavarba ejtően manipulatív kézikönyv hagyományos útmutatónak tünteti fel magát, amely segít eligazodni a művészet világának modorosságai és gyarlóságai között; - egy sokat látott 21. századi művész szemszögéből. Azzal, hogy leírja a művészet világának a játékszabályait, Helguera pellengérre állítja a játékosokat. A szerző alaposan ismeri a művészettörténetet és a képzőművészet közönségét; annyira egészen biztosan, hogy tudja, néha a humor és az irónia lehetnek a művész legjobb eszközei. Helguera remek összeállítása alighanem kötelező olvasmány mindazoknak, akik a művészeti világban (art world - a könyvben: MV) szándékoznak elhelyezkedni, esetleg már ott dolgoznak, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a kortárs kultúra életvilága iránt.