Szaúdi Babilon jellemzők

Amikor 2000 decemberében Sandy Mitchellt letartóztatták Szaúd -Arábiában amiatt, hogy állítólag közreműködött két bombamerényletben, azt gondolta, hogy csak félreértés történt, és hamarosan szabadon fogják engedni. De nem így történt. Közel három évet töltött börtönben, ahol sorozatosan megkínozták, mielőtt arra kényszerítették, hogy aláírjon egy vallomást és beismerje bűnét a szaúdi televízióban.
Bebörtönzése alatt a szaúdi hatóságok végig tudták, hogy a támadásokat az al-Kaida emberei követték el. Mégis fogva tartották Mitchellt, és egy évig még azt sem engedték meg neki, hogy kapcsolatba lépjen egy ügyvéddel. Mire erre sor került, Mitchellt már halálra ítélték, végül azonban szabadlábra helyezték, mielőtt a büntetést végrehajtották volna.
E könyv az igazságszolgáltatással való megdöbbentő visszaélések története. Mindemellett fényt derít még egy ennél is nyugtalanítóbb igazságra: hogyan hagyta gyakorlatilag cserben Mitchellt a brit kormány azáltal, hogy -gondosan szem előtt tartva Nagy-Britannia sok milliárd dolláros fegyvereladásait Szaúd-Arábiának- halogató diplomáciát folytatott a korrupt szaúdi királyi családdal szemben.
Ez az átütő erejű beszámoló, amely naplókon, miniszterekkel és hivatalnokkal való találkozókról szóló jelentéseken alapul, leleplezi azt, hogy a brit kormány miként cselekszik, ha állampolgárai egyikét jogszerűtlenül bebörtönzi és kínvallatás alá veti egy olyan uralkodó rendszer, amellyel az ország üzleti kapcsolatban áll.